Dintre acestea, 34 de aeronave „au traversat linia mediană și au pătruns în sud-vestul și estul zonei de identificare a apărării aeriene a Taiwanului”, a precizat ministerul.

„Am monitorizat situația și am reacționat în consecință”, se arată în declarația venită de la Taipei.

Tensiunile dintre China și Taiwan au o istorie lungă. China revendică insula democratică ca parte a teritoriului său. În scopul intimidării, trimite des avioane de luptă și nave în jurul Taiwanului. Aceste ultime incursiuni survin după ce o navă japoneză a trecut prin apele strâmtorii Taiwan, pentru a-și afirma libertatea de navigație. Nu a existat însă confirmare oficială din partea capitalei Tokyo.

Purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yoshimasa Hayashi, a refuzat să comenteze informația, argumentând că aceasta se referă la operațiuni militare. Nava japoneză a trecut miercuri prin strâmtoarea Taiwan, după trecerea navelor din Statele Unite, Canada și Germania.

Pe data de 11 iulie, Taipei a declarat că a detectat un număr record de 66 de aeronave militare chineze în decurs de 24 de ore. China a declarat că nu va renunța niciodată la utilizarea forței pentru a prelua controlul asupra insulei Taiwan. Prin urmare, a intensificat presiunea militară și politică asupra insulei, în ultimii ani.

Urmărește-ne pe Google News