China a negat în repetate rânduri că laboratorul din Wuhan ar fi responsabil pentru pandemie, spunând că Statele Unite și alte țări încearcă să distragă atenția de la eșecurile în gestionarea pandemiei.
Un raport secret realizat de serviciile de informații americane și dat publicității de Wall Street Journal, weekendul trecut, dă însă mai multă greutate teoriei încă nedovedite potrivit căreia coronavirusul ar fi scăpat dintr-un laborator din Wuhan și pune din nou presiune pe China să permită accesul experților pentru investigații amănunțite.
Informațiile vin chiar înaintea unei reuniuni a conducerii Organizației Mondiale a Sănătății, unde se va discuta despre următoarea fază a anchetei privind originile SARS-COV-2.
Ambasada chineză de la Washington a afirmat, miercuri seară, că „Unele forțe politice au o obsesie pentru manipulare politică și pentru a arunca responsabilitatea”.
Yanzhong Huang, responsabil pentru sănătate globală la Consiliul pentru relații externe din Washington, a declarat că lipsa de transparență a Chinei a contribuit major în spatele la reapariției teoriei privind scăparea virusului din laborator.
Nu este nimic nou care să demonstreze această ipoteza. În investigarea originilor pandemiei, este important să dăm dovadă de transparență, numai așa lulmea va avea încredere în rezultatele anchetei.
Yanzhong Huang:
În paralel cu acuzele de politizare a pandemiei, Ambasada Chinei a declarat că susține „un studiu cuprinzător al tuturor cazurilor timpurii de COVID-19 găsite la nivel mondial și o investigație aprofundată a unor baze secrete și a unor laboratoare biologice din întreaga lume”.
Tabloidul Global Times, care face parte din grupul de ziare al Partidului Comunist, a scris miercuri că, dacă „teoria scăpării din laborator” urmează să fie investigată în continuare, Statele Unite ar trebui să permită anchetatorilor să intre în propriile sale facilități, inclusiv în laboratorul de la Fort Detrick.
Un studiu comun China-OMS publicat în martie a concluzionat că este foarte improbabil ca SARS-CoV-2 să se fi scurs din laborator, adăugând că cel mai probabil s-a răspândit de la lilieci la oameni printr-o specie intermediară încă neidentificată.
China a insistat și pe posibilitatea ca virusul să provină dintr-o altă țară și să fi pătruns pe teritoriul său prin intermediul alimentelor congelate infectate sau prin rețelele de comerț cu animale sălbatice din sud-estul Asiei.