China, care consideră Taiwanul drept o provincie rebelă, a organizat luni exerciţii la scară largă în jurul insulei pe care le-a prezentat drept un avertisment faţă de „actele separatiste” ale președintelui taiwanez Lai Ching-te.

Taiwanul, amenințat cu distrugerea

„Suntem dispuşi să luptăm pentru perspectiva reunificării paşnice, cu cea mai mare sinceritate şi străduinţă”, a susținut Chen Binhua, purtătorul de cuvânt al Biroului pentru relaţii cu Taiwanul. „Dar nu ne vom angaja niciodată să renunţăm la utilizarea forţei”, a adăugat el.

„Nu contează câte trupe are Taiwanul şi câte arme dobândeşte şi nu contează dacă forţele externe intervin sau nu, dacă îndrăzneşte să îşi asume riscuri, aceasta va duce la propria sa distrugere. Acţiunile noastre pentru apărarea suveranităţii naţionale şi a integrităţii teritoriale nu vor înceta nicio clipă”, a insistat oficialul chinez.

Chen Binhua Foto: Profimedia

Xi Jinping, într-o vizită simbolică

Pe de altă parte, presa de stat de la Beijing a relatat miercuri că liderul Partidului Comunist Chinez (PCC) și implicit al țării asiatice Xi Jinping a sosit cu o zi înainte pe insula Dongshan din provincia Fujian, care este faţă în faţă cu Taiwanul şi unde, în 1953, China a respins o tentativă de invazie din partea armatei taiwaneze.

Guvernul Republicii Chineze s-a transferat în Taiwan în 1949 după ce a pierdut un război civil cu comuniştii lui Mao Zedong. Cele două părți nu au încheiat până acum nici măcar un armistițiu, darămite un tratat de pace.

Xi s-a deplasat pe insula Dongshan pentru a vedea eforturile de revitalizare a zonelor rurale şi de „transmitere a genelor roşii şi consolidare a protecţiei patrimoniului cultural”, scrie oficiosul de limbă engleză Peoples Daily, făcând referire la culoarea PCC.

Conducerea de la Taipei respinge pretențiile regimului de la Beijing

Guvernul Taiwanului respinge pretenţiile de suveranitate ale Chinei, afirmând că doar poporul insulei îşi poate decide viitorul.

Miercuri, la Taipei, directorul general al Biroului naţional de securitate din Taiwan, Tsai Ming-yen, a apreciat că exerciţiile militare ale Chinei s-au întors împotriva sa, având în vedere condamnarea internaţională, mai ales din partea SUA „Exerciţiiile militare ale comuniştilor chinezi au creat un efect negativ, în sensul că au determinat comunitatea internaţională să sprijine mai mult Taiwanul”, a declarat el.

Preşedintele Lai a declarat pe 10 octombrie, de Ziua Națională a Republicii Chineze, că regimul comunist de la Beijing nu are dreptul să reprezinte Taiwanul, dar că insula este dispusă să colaboreze cu el pentru a combate provocări precum schimbările climatice. Potrivit oficialilor taiwanezi, Lai a adoptat un ton atât ferm, cât şi conciliant, ceea ce este o dovadă de bunăvoinţă față de PCC. De altfel, președintele taiwanez a spus în mod repetat că vrea să discute cu regimul de la Beijing, dar a fost refuzat.

În replică, purtătorul de cuvânt al Biroului pentru relaţii cu Taiwanul a susținut că Lai a rămas la „poziţia sa separatistă încăpăţânată”. „Nu a existat o bunăvoinţă de care să vorbim”, a declarat Chen Binhua.

Obiectivele exercițiilor militare chineze

Luni, armata chineză a lăsat deschisă posibilitatea unor exerciţii suplimentare în jurul Taiwanului, în funcţie de nivelul „provocării”.

Într-un raport către parlamentari, a cărui copie a fost văzută de Reuters, Ministerul Apărării de la Taipei estimează că regimul de la Beijing încearcă să legitimeze utilizarea forţei împotriva Taiwanului, să submineze moralul locuitorilor insulei şi să „epuizeze puterea de luptă a armatei”.

„Ca răspuns la gravitatea ameninţării inamice, armata (taiwaneză – n.r.) continuă să menţină un grad ridicat de vigilenţă şi să depună toate eforturile pentru a îmbunătăţi instruirea şi pregătirea”, se arată în document.

În ultimii cinci ani, China a trimis aproape zilnic nave şi avioane de război în zona din jurul Taiwanului. Miercuri dimineaţă, în actualizarea sa zilnică a activităţilor chineze din ultimele 24 de ore, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că a detectat 22 de avioane militare chineze şi cinci nave militare în jurul insulei.

Urmărește-ne pe Google News