ICBM, care transporta un focos fals, a fost lansat de Forța de rachete a Armatei de Eliberare a Poporului (armata chineză – n.r.), miercuri, la 8.44, ora Beijingului și „a căzut în zonele maritime așteptate”, a declarat Ministerul chinez al Apărării într-un comunicat, adăugând că este un „aranjament de rutină în planul nostru anual de instruire” și că nu a fost îndreptat către nicio țară sau țintă.
Nu au fost precizate detalii despre locul în care a căzut racheta, și ministerul nu a precizat dacă proiectilul a fost lansat dintr-un submarin sau de pe uscat.
Rachetele balistice intercontinentale sunt printre cele mai puternice arme din lume şi pot transporta focoase nucleare distrugătoare.
China „a informat în prealabil țările în cauză”, potrivit unui raport separat al agenției de presă Xinhua, care nu a clarificat calea rachetei sau unde a căzut exact în „mările libere ale Oceanului Pacific”. Lansarea „a testat eficient performanța armelor și echipamentelor, precum și nivelul de pregătire al trupelor și a atins obiectivul așteptat”, mai arată Xinhua.
Un analist a declarat pentru AFP că China a efectuat de obicei astfel de teste în propriul său spațiu aerian.
„Acest lucru este extrem de neobișnuit și probabil este pentru prima dată în decenii când am văzut un test ca acesta. (Testul) vorbește probabil despre modernizarea nucleară în curs a Chinei care se manifestă prin noi cerințe pentru testare”, a spus Ankit Panda, cercetător la Carnegie Endowment for International Peace.
Forța de rachete PLA, care se ocupă de rachetele convenționale și nucleare ale țării, trebuie să aibă grijă și de modernizarea forțelor nucleare ale Chinei, pentru a descuraja evoluții precum îmbunătățirea apărării antirachetă a SUA, capacități de supraveghere mai bune și alianțe consolidate.
Armata chineză spune că comisia militară centrală, condusă de președintele Xi Jinping, este singura autoritate de comandă nucleară.
China, care a fost criticată frecvent de SUA pentru opacitatea acumulării sale nucleare, a renunțat în iulie la discuțiile nucleare cu Washington cu privire la vânzările de arme americane către Taiwan.
China are peste 500 de focoase nucleare operaționale în arsenalul său, dintre care aproximativ 350 sunt ICBM și probabil va avea peste 1.000 de focoase până în 2030, după cum a estimat Pentagonul anul trecut. Armata Chinei construiește sute de locuri secrete pentru ICBM-uri terestre, a mai spus Pentagonul în raport.
Pentagonul a spus că până în 2030, o mare parte din armele Beijingului vor fi probabil ținute la niveluri mai ridicate de pregătire.
Lansarea are loc în timp ce Taiwanul, pe care China îl revendică drept propriul său teritoriu, s-a plâns de creșterea activităților militare chineze în jurul insulei în ultimii cinci ani.
Ministerul Apărării din Taiwan a declarat miercuri că a detectat 23 de avioane militare chineze, inclusiv avioane de luptă J-16 și drone, care operează în jurul Taiwanului, făcând misiuni cu rază lungă de acțiune în sud-estul și estul insulei.
Ministerul a adăugat că a detectat recent trageri „intensive” de rachete chineze, deși nu a oferit detalii despre locul unde au avut loc, dar Taiwanul și-a trimis propriile forțe aeriene și navale pentru a veghea, a spus ministerul.
„Forţele armate taiwaneze monitorizează îndeaproape aceste mişcări cu metode comune de informaţii, supraveghere şi recunoaştere şi au desfăşurat avioane, nave şi sisteme de rachete terestre pentru a răspunde în mod corespunzător”, se arată în comunicatul ministerului taiwanez.