Hu Yongwei, un locuitor din Beijing, a cumpărat peste 10 apartamente într-un mic oraș din centrul Chinei, Hebi, pentru aproximativ 31.000 de dolari în total, punând pariu că vor fi mai profitabile din punct de vedere financiar decât alte investiții.

Hu, care a achiziționat în mare parte apartamente cu două sau trei camere construite în urmă cu aproximativ trei decenii, a cheltuit luna aceasta 18.000 de yuani (circa 2.500 de dolari) pentru a cumpăra a 15-a sa proprietate din Hebi.

„Apartamentele se vând foarte ieftine, precum varza”, a spus bărbatul, care a precizat că din cauza experiențelor negative avute de familia sa evită să investească pe bursă și preferă piața imobiliară.

Agenții imobiliari au spus că apartamente la preț redus din orașe chineze mai mici, cum ar fi Huainan și Rushan în est și Gejiu în sud-vest, sunt, de asemenea, cumpărate, în mare parte de oameni care locuiesc în afara acestor locații.

Ofertele demonstrează că cumpărătorii încep să-și îndrepte atenția către orașele mai mici din China, unde prețurile proprietăților sunt unele dintre cele mai ieftine din țară, după scăderi de ani de zile pe fondul unei scăderi mai ample a sectorului și unei economii generale lente.

Deși achizițiile din orașele mici nu sunt suficient de semnificative pentru a afecta piața imobiliară gigantică din China, iar datele privind volumele tranzacțiilor nu sunt disponibile, ele indică totuși că un colț mic al sectorului lovit de criză dă semne de viață.

Ofertele vin într-un moment în care imaginea pieței imobiliare din China devine din ce în ce mai negativă. Prețurile locuințelor noi au crescut într-un ritm mai lent în luna mai, iar investițiile imobiliare au scăzut la cel mai mic nivel din ultimele două decenii, arată datele.

Agenții imobiliari au spus că cumpărătorii din orașele mici sunt în mare parte din afara orașului. Ei variază de la speculatori care nu au nicio intenție să locuiască în apartamente, până la tineri care caută un loc ieftin în care să locuiască, până la oameni care caută un trai la pensie la prețuri accesibile.

În Huainan, „majoritatea cumpărătorilor nu sunt localnici”, a spus Zhao, un agent care și-a dat doar numele de familie doar pentru că nu era autorizat să vorbească cu presa. „Din cauza costurilor ridicate ale vieții în orașele mari, tinerii vin aici să cumpere case ieftine”.

În Rushan, agentul Liu Yong a spus că majoritatea cumpărătorilor sunt din altă parte a Chinei, cu vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani, care își fac planuri să-și petreacă viața după pensionare la malul mării. Un agent din Gejiu a spus că cumpărătorii își propun să se mute acolo, deoarece costul vieții este mai mic.

Analiștii, totuși, sunt reticenți în a trage concluzii optimiste privind piața imobiliară din aceste orașe mici, având în vedere problemele economice mai ample cu care se confruntă a doua economie a lumii ca mărime la capătul mai multor ani în care pandemia a blocat în numeroase ocazii industria.

Urmărește-ne pe Google News