Dacă va avea succes, Qualcomm va putea bloca practic exporturile iPhone în întreaga lume, știut fiind că marea majoritate a acestora sunt asamblate în China de către grupul taiwanez Foxconn, susține Erick Robinson, director pe probleme de proprietate intelectuală al firmei Beijing East IP și fost director de patente al Qualcomm.
”Arme de distrugere în masă”
Iar Qualcomm chiar are foarte mari șanse să primească ceea ce își dorește, având în vedere că societatea deține un număr imens de brevete de invenție din mai multe domenii.
În acest caz, Qualcomm susține că Apple îi folosește o serie de invenții ale sale în tehnologia Force Touch, prezentă pe cele mai noi iPhone-uri. Un purtător de cuvânt al Qualcomm susține că acesta este unul din cazurile în care Apple îi folosește proprietatea intelectuală fără a plăti pentru asta.
Disputa dintre cele două companii americane este mult mai mare: Qualcomm este inventatorul tehnologiilor 3G și 4G LTE, iar brevetele sale sunt folosite acum în majoritatea cipurilor care permit conectarea smartphone-urilor sau tabletelor la rețelele de telefonie mobilă.
Qualcomm, acuzată de extorcare
Apple acuză, însă, Qualcomm de abuz de putere dominantă și refuză să plătească, susținând că aceasta cere prea mult.
Apple se bazează pe faptul că Qualcomm a fost amendată pentru comportament anticoncurențial chiar în China, în anul 2015. Qualcomm a fost obligată atunci să plătească 975 de milioane de dolari.
De asemenea, Qualcomm a fost amendată zilele trecute cu 774 de milioane de dolari și în Taiwan, iar anul trecut a primit o sancțiune de 853 de milioane de dolari în Coreea de Sud.
Concomitent, Qualcomm este investigată și de către Comisia Europeană pentru aceleași practici, la plângerea rivalei Nvidia.
Ca urmare, Apple cere daune de un miliard de dolari de la Qualcomm și a dat instrucțiuni companiilor care asamblează produsele sale să nu mai facă plăți către aceasta.
Nici Apple nu e ușă de biserică
Pe de altă parte, nici Apple nu este ușă de biserică: gigantul american tocmai ce a fost obligat să plătească 440 de milioane de dolari, după ce o instanță din Texas a constatat că încalcă patentele unei firme în aplicațiile FaceTime și iMessage.
De asemenea, Nokia a primit 1,7 miliarde de dolari de la Apple pentru utilizarea brevetelor sale.
Anul trecut, o instanță din Beijing a ordonat interzicerea iPhone 6 și iPhone 6 Plus susținând că acestea seamănă izbitor de mult cu smartphone-ul Shenzhen Baili 100C, realizat de o companie chineză. Apple a reușit să întoarcă decizia la recurs, în acest an.
Potrivit unei surse, procesul vizează iPhone 7, nu și noile iPhone 8, iPhone 8 Plus sau iPhone X. De altfel, acesta din urmă nici măcar nu este disponibil în acest moment și va ajunge la consumatori abia din data de 3 noiembrie. Cele trei modele noi pot fi adăugate, însă, oricând în proces.
Ziua Judecății
”Realitatea este că ambele părți ar trebui să se așeze la masă și să evite distrugerea mutuală, care e asigurată”, spune Eric Robinson. Acesta estimează că procesul ar putea dura 18 luni până la o eventuală decizie.
Dar când va veni, aceasta va fi catastrofală pentru Apple din cauza numărului mare de invenții valoroase ale Qualcomm. Și va veni. Important este când. ”Apple le face probleme celor de la Qualcomm în SUA și China; Qualcomm are portofoliul de patente care poate să blocheze complet lanțul de producție al Apple dacă asta este ceea ce își doresc”, mai spune expertul.