Luna trecută, Didi, 42 de ani, care locuiește în Shanghai, a călătorit la Beijing pentru a-și vizita fiica de 7 ani, care stă în capitala Chinei împreună cu fosta soție a lui Didi și cu celălalt copil al lor. A fost prima dată când Didi și fiica ei se vedeau după patru ani.

Tribunalul popular Beijing Fengtai a hotărât, în mai, că femeia are dreptul să-și viziteze lunar copilul pe care l-a născut în 2017. „Cred că poate încă își amintește de mine”, a spus Didi, care a cerut să fie menționată cu porecla ei, din motive de confidențialitate. Ea a descris despărțirea drept„sfâșietoare”.

Este pentru prima dată când o instanță din China a recunoscut că un copil poate avea două mame legale și a fost salutat drept o piatră de hotar de către militanții LGBT.

Cu toate acestea, lui Didi nu i s-a acordat dreptul de a-și vedea fiul, fratele fetiței, fapt ce subliniază dificultatea cu care se confruntă instanțele chineze în gestionarea aranjamentelor familiale LGBT.

Lupta juridică prelungită și neobișnuită a lui Didi pentru a obține custodia comună a copiilor ei face parte dintr-un proces care marchează o premieră: este pentru prima oară când o instanță din China a fost forțată să analizeze cum să se ocupe de părinții de același sex.

Uniunile între persoane de același sex nu sunt recunoscute legal în China. Dar evoluția recentă în cazul lui Didi este „foarte importantă”, a spus un activist LGBT din afara Chinei, care a cerut să rămână anonim.

Ei au spus că este semnificativ pentru că este prima dată când o instanță a recunoscut că un copil poate avea două mame.

Didi și soția ei s-au căsătorit în SUA în 2016. Ulterior, în același an, au fost supuse unui tratament FIV, cu embrioni obținuți din ovulele soției și sperma donatorului implantat la ambele femei.

În 2017, Didi a născut o fată, iar soția ei a născut un băiat. Ambii copii sunt legați doar genetic de fosta parteneră a lui Didi. „Ne creăm o viață nouă… Nu mi-am imaginat că într-o zi ne vom despărți”, a spus Didi.

Revenite în China, relația celor două femei s-a rupt și în 2019 cuplul s-a separat (încă sunt căsătorite legal în SUA). Fosta parteneră a lui Didi i-a luat pe cei doi copii să locuiască împreună cu ea în capitală și a întrerupt contactul cu aceasta.

În martie 2020, Didi a dat în judecată solicitând custodia copiilor mici, în ceea ce a fost prima dispută privind custodia persoanelor de același sex din China. Patru ani mai târziu, ea a realizat o victorie.

Un „mare pas înainte” dulce-amărui

Legea chineză are o „abordare de evitare” a relațiilor gay, a spus Gao Mingyue, avocatul lui Didi. „Nu definește în mod clar drepturile cuplurilor de același sex”.

Codul civil și legea căsătoriei din China presupun că un copil se va naște într-o gospodărie heterosexuală, căsătorită.

Deși există prevederi pentru adopție și părinți vitregi, nu există niciun mecanism pentru a face față abordării „maternității împărtășite” pe care cuplurile de lesbiene o folosesc uneori pentru a avea copii, în care un embrion făcut cu ovul unei femei este implantat în uterul celeilalte femei, care poartă și naște copilul.

Certificatele de naștere presupun că femeia care dă naștere unui copil este mama lui biologică.

Pentru că Didi a născut fetița, în ciuda faptului că nu era înrudită genetic cu ea, femeia a avut anumite motive să susțină că este mama de drept a copilului. Are însă puține șanse să fie recunoscută legal ca tutore al fratelui fetei. „Îmi iubesc foarte mult ambii copii, vreau să am grijă de ei”, a afirmat Didi.

Din moment ce China a abandonat politica unui singur copil și acum încurajează oamenii să aibă mai mulți copii, instanțele sunt din ce în ce mai înclinate să protejeze drepturile copiilor născuți în afara căsătoriei, inclusiv ale comunității LGBT și ale părinților singuri, potrivit lui Gao Mingyue.

„Dar pentru cuplurile de același sex în sine devine din ce în ce mai dificil. Instanțele încă nu protejează convențiile și aranjamentele dintre cupluri”, a precizat Gao Mingyue.

În 2019, o campanie de promovare pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex în noul cod civil al Chinei a dus la depunerea a peste 200.000 de observații în urma unei consultări publice.

Campania a eșuat, dar a determinat un purtător de cuvânt al guvernului să facă o rară recunoaștere publică a interesului față de acest subiect.

Un sondaj publicat în iulie de Institutul Williams de la UCLA a constatat că dintre cei aproape 3.000 de respondenți, 85% au avut atitudini favorabile față de ideea de părinți de același sex. Aproape 90% au susținut ideea căsătoriei între persoane de același sex.

Pentru Didi, faptul că a câștigat o mică victorie în ceea ce o privește fiica ei, dar încă nimic în ceea ce privește pe fiul ei, face momentul dulce-amărui. Însă avocatul ei a spus că este un „mare pas înainte”.

Cazul a fost analizat pe scară largă pe rețelele sociale chineze și în cercurile academice și creează un precedent în care două mame împărtășesc custodia părintească, a spus Gao Mingyue.

Didi speră că, pe măsură ce China devine mai permisivă din punct de vedere social, sistemul juridic va începe, de asemenea, să recunoască și comunitățile de același sex, chiar dacă doar prin pași treptați. „Este foarte simplu. Alte familii au un tată și o mamă, noi avem două mame”, a conchis Didi.

FOTO: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News