Numele său este China Integrated Circuit Industry Investment Fund și vine după ce un alt fond, înființat în 2014, a strâns 21,8 miliarde de dolari pentru investiții în cipuri și tehnologii de vârf. Acesta a investit până acum în 70 de proiecte.
China dă anual mai mult pe importurile de semiconductori decât pe cele de petrol, iar această dependență a devenit și mai stringentă odată cu sancțiunile anunțate de SUA contra grupului chinez ZTE.
Telenovela ZTE
Companiile americane nu mai pot face afaceri cu ZTE timp de 7 ani din cauza violării embargoului asupra Iranului, astfel că însăși supraviețuirea companiei este la mijloc.
ZTE produce echipamente telecom și pentru asta are nevoie de cipuri și tehnologii de la Qualcomm.
De asemenea, ZTE vinde anual peste 40 de milioane de smartphone-uri, majoritatea în SUA. Pe lângă cipurile Qualcomm, ZTE nu va mai putea folosi nici sticla Gorilla Glass, produsă de către compania americană Corning. De asemenea, nici tehnologii ale companiilor Intel sau Broadcom, tot americane, nu pot fi uzitate.
În fine, nici Google nu va putea licenția Google Play, astfel că ZTE nu va putea folosi sistemul de operare Android. Mai exact, utilizatorii nu vor avea acces la magazinul de aplicații. Iar fără aplicații, un smartphone este inutil.
Tehnologia, ”cartoful fierbinte”
SUA au respins în ultimii ani mai multe achiziții ale unor companii din China, acestea fiind considerate drept amenințări la adresa siguranței naționale.
O astfel de achiziție este preluarea serviciului de plăți MoneyGram de către Alibaba, care a căzut la începutul acestui an.
De asemenea, Huawei ar putea fi sancționată pe aceleași considerente ca și ZTE.
Intel și taiwanezii de la TSMC investesc anual peste 10 miliarde de dolari în cercetare și dezvoltare.
China ar putea bloca la rândul său achiziția producătorului olandez de cipuri NXP Semiconductor de către Qualcomm, tranzacție de 44 de miliarde de dolari.