Pe lângă ratarea calificării de către echipa națională a Chinei, miile de suporteri fără mască și adunările zgomotoase din Qatar au iritat telespectatorii, care nu au voie să ia parte la adunări pentru a viziona meciurile.
Mulți au folosit Cupa Mondială pentru a se plânge în mediul online de strategiile existente ale Chinei. Țara menține o politică „zero Covid”, în care comunități întregi intră în izolare la apariția unor cazuri de infectare, în timp ce restul lumii a intrat într-o etapă de conviețuire cu virusul.
În ciuda măsurilor dure, China se confruntă în prezent cu cel mai grav focar din ultimele șase luni, iar numărul de persoane puse în izolare a crescut în ultimele două săptămâni. În ultimele 24 de ore, China a înregistrat peste 28.000 de cazuri noi, care sunt distribuite în toate provinciile.
Fotbalul este foarte popular în China, președintele Xi Jinping fiind un mare iubitor al sportului, care a declarat public că visează ca țara sa să câștige Cupa Mondială. Meciurile sunt difuzate la televiziunea națională CCTV, iar presa de stat a căutat să amplifice „prezența” Chinei. The Global Times a relatat despre modul în care produsele fabricate în China „de la autobuze la stadionul [Lusail] și chiar și unitățile de aer condiționat sunt bine reprezentate la eveniment”.
Presa a mai promovat, de asemenea, prezența purtătorilor de steag chinezi la ceremonia de deschidere și modul în care doi urși panda uriași au sosit în Qatar pentru a „întâlni” vizitatorii care participă la eveniment.
Dar lipsa de oportunități pentru populația care vrea să se bucure de eveniment a provocat indignare. Fără baruri la care să meargă, ziarul Global Times spune că unii fani „aleg să urmărească meciurile acasă cu familiile lor”. Zborurile între Qatar și China rămân, de asemenea, foarte limitate pentru cei care speră să urmărească evenimentul la fața locului.
O scrisoare deschisă care pune la îndoială politicile „zero-Covid” ale țării și întreabă dacă China se află „pe aceeași planetă” cu Qatar s-a răspândit rapid marți pe aplicația de mesagerie WeChat, înainte de a fi cenzurată.
Pe rețeaua de socializare Weibo, varianta chineză a Twitter, au apărut numeroase comentarii din partea telespectatorilor care vorbesc despre modul în care vizionarea meciurilor din acest an îi face să se simtă separați de restul lumii.
„Pe o parte a lumii, este carnavalul Cupa Mondială, pe de altă parte sunt reguli de a nu vizita locuri publice timp de cinci zile”, a scris un chinez pe Weibo.
Unii spun că au avut dificultăți în a le explica și copiilor de ce scenele de la Cupa Mondială sunt atât de diferite de cele cu care se confruntă oamenii acasă.
Există, totuși, mulți în China care au criticat deschiderea țărilor într-o perioadă în care Organizația Mondială a Sănătății încă numește virusul „o urgență globală acută”.