Grupul rus Gazprom a exportat 23,7 miliarde metri cubi de gaze naturale spre China în primele nouă luni ale anului 2023, conform calculelor Bloomberg bazate pe datele Administrației vamale chineze și estimările Ministerului rus al Economiei. Aceasta reprezintă o creștere de aproape 40% față de aceeași perioadă a anului trecut.

În perioada ianuarie-septembrie, Gazprom a livrat clienților din Europa 22,5 miliarde metri cubi de gaze naturale, conform calculelor privind livrările prin conductele din Ucraina și gazoductul TurkStream. Aceste cifre subliniază schimbarea direcției exporturilor Gazprom, pe măsură ce Europa încearcă să-și reducă dependența de gazele rusești.

Foto: Componente pentru construcția gazoductului „Puterea Siberiei”, principala rută prin care Rusia exportă gaze naturale către China.
Sursa: Profimedia

Pe unde livrează Rusia gaze naturale către China

Gazprom a crescut treptat livrările de gaze către China prin conducta Power of Siberia, inaugurată la sfârșitul anului 2019, cu o capacitate maximă de 38 miliarde metri cubi pe an. În decembrie anul trecut, Gazprom a convenit cu China National Petroleum Corp. să majoreze livrările pentru a atinge capacitatea maximă contractată mai rapid, planificată inițial pentru începutul lui 2025.

Acest acord survine pe fondul creșterii cererii de gaze în economia asiatică. Agenția Internațională a Energiei prognozează o creștere de 8% a consumului total de gaze al Chinei în acest an, stimulată de sectorul industrial, producția de electricitate, utilizatorii rezidențiali și comerciali, precum și sectorul transporturilor.

Deși Gazprom intenționează să-și majoreze livrările anuale către China cu alte 10 miliarde metri cubi printr-o nouă rută din Orientul Îndepărtat, aceste volume sunt mici comparativ cu cantitățile trimise către Europa înainte de invazia rusă din Ucraina în 2022.

Foto: Terminal de regazificare a gazului lichefiat din portul olandez Rotterdam.
Sursa: Profimedia

Și importurile Uniunii Europene cresc

Chiar dacă majoritatea țărilor din Uniunea Europeană au găsit alternative la gazele rusești, Gazprom rămâne un furnizor important pentru anumite țări membre, inclusiv Ungaria, Austria și Slovacia. Calculele Bloomberg arată că exporturile de gaze rusești prin conducte către Europa au crescut cu 16% în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Livrările de gaze rusești către Europa ar putea fi reduse și mai mult după expirarea acordului de tranzit prin Ucraina la sfârșitul acestui an. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că nu va permite Rusiei să profite de pe urma trimiterii de gaze prin conductele Ucrainei.

În prezent, negocierile pentru înlocuirea acestui acord sunt în desfășurare, una dintre posibilele soluții fiind Azerbaidjanul. Totuși, un rezultat final nu este încă în vedere, iar timpul rămas până la sfârșitul anului este limitat.

Încercările Rusiei de a încheia un acord energetic major cu China au eșuat din cauza diferențelor de opinie. Gazoductul comun ar fi transportat 50 de miliarde de metri cubi de gaz anual. Oficialii ruși sunt nemulțumiți de cererea Chinei de a plăti prețuri preferențiale pentru gazoduct, în timp ce deja beneficiază de cel mai mic preț dintre clienți.

Urmărește-ne pe Google News