Cel mai înalt diplomat chinez ajunge joi în SUA, deschizând calea unei potențiale vizite a președintelui Xi Jinping la San Francisco și a unei bilaterale la cel mai înalt nivel, menite să țină sub control tensiunile dintre cele două superputeri.
Wang Yi se va afla la Washington până sâmbătă și se va întâlni cu omologul său Antony Blinken și posibil cu președintele Joe Biden, pe fondul fricțiunilor americano-chineze legate de comerț, Taiwan, Filipine, războiul din Ucraina și Orientul Mijlociu, printre altele, scrie AFP.
Un oficial american de rang înalt a declarat că această călătorie face parte din eforturile celor două mari economii ale lumii de a „gestiona în mod responsabil competiția”.
De partea cealaltă, Beijingul a confirmat marți datele vizitei și și-a exprimat speranța că aceasta va contribui la reașezarea relațiilor tensionate „înapoi pe drumul cel bun”.
Vizita lui Wang vine la puțin timp după călătoria făcută de Blinken la Beijing și după vizite similare făcute de alți oficiali ai administrației Biden în capitala chineză.
Întrevederile lui Wang de la Washington se vor concentra în mare parte pe pregătirea unei posibile întâlniri Biden-Xi în timpul summitului de cooperare economică Asia-Pacific de luna viitoare de la San Francisco, scrie site-ul NBC News.
Cei doi lideri s-au întâlnit ultima dată în noiembrie, în Bali, în marja unui summit G20, și nu au mai vorbit de atunci.
Important, vizita vine în contextul în care administrația Biden se concentrează în prezent pe conflictul din Orientul Mijlociu și încearcă să evite o escaladare a acestuia.
Relațiile strânse ale Beijingului cu Teheranul l-au determinat pe Blinken să îl sune pe Wang luna aceasta și să ceară Chinei să își folosească influența pentru a împiedica extinderea conflictului. Blinken a discutat despre „menținerea stabilității în regiune și descurajarea altor părți de a intra în conflict”.
La rândul său, China a criticat sprijinul SUA pentru Israel, a criticat Israelul pentru bombardamentele din Gaza și a denunțat vetoul Statelor Unite asupra unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU pe tema conflictului.
Este doar una dintre chestiunile importante aflate în atenția Washingtonului și Beijingului.
Ambele părți și-au exprimat în ultimele luni interesul de a evita conflictul. Iar la începutul acestei luni Xi Jinping a declarat, la o întâlnire cu o delegație din Congresul SUA, că relația dintre SUA și China „va determina viitorul și destinul omenirii”.
Tensiunile au crescut însă în mod repetat în ultimii ani, inclusiv după ce China a efectuat o serie de exerciții militare în apropierea Taiwanului susținut de SUA și revendicat de Beijing.
Luni, Filipine, un alt aliat al SUA, a acuzat China că a lovit în mod deliberat navele sale aflate într-o misiune de realimentare în apele contestate, ceea ce a determinat Beijingul să acuze Manila de „informații false”.
Războiul din Ucraina a poziționat de asemenea cele două superputeri în tabere opuse. China a oferit sprijin moral Rusiei, dar, potrivit oficialilor americani, a evitat deocamdată un sprijin militar direct pentru Moscova, ca urmare a avertismentelor SUA.
Totuși, președintele rus Vladimir Putin a vizitat Beijingul săptămâna trecută, într-una dintre primele sale călătorii externe de la invadarea Ucrainei și până în prezent.
Chestiunile comerciale reprezintă și ele un obstacol major pentru dezghețul diplomatic americano-chinez. China și-a exprimat interesul pentru o întâlnire Biden – Xi, dar a făcut presiuni pentru a obține unele concesii, de exemplu relaxarea restricțiilor impuse de SUA pentru exportul de semiconductori avansați și alte tehnologii de importanță strategică.