Luna trecută, China a virat 20 de milioane în conturile OMS, ca “ajutor pentru statele mici și mijlocii, cu sisteme de sănătate neperformante, în lupta cu pandemia de COVID”.
Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al
Ministerului de Externe chinez a anunțat o nouă injecție de capital de 30 de
milioane de dolari, “pentru susținerea eforturilor globale în
lupta cu COVID-19 și dezvoltarea sistemului medical din țările în curs de
dezvoltare”.
China a suplimentat fondurile virate OMS după ce Donald Trump a anunțat că sistează cotizația SUA, de 400 de milioane de dolari, iar un expert în securitate, John Lee, susține că nu ar fi un gest de altruism, ci “o mișcare politică, guvernul de la Beijing urmărind să câștige de partea sa conducerea deja compromisă a organizației și să spele imaginea Chinei la nivel global”.
John Lee, consilier în probleme de securitate al ministrului afacerilor externe din Australia, Julie Bishop, între 2016 și 2018, lucrează acum la United States Studies Center din Sydney și la Hudson Institute din Washington DC.
Și trimiterea de echipe medicale ori de echipament de protecție în țările afectate de COVID a fost o mișcare de imagine.
John Lee, despre China:
Sophie Richardson,
oficial Human Rights Watch pentru China, declarase pentru Business Insider
înainte de intervenția lui John Lee că “Beijingul
încearcă să spele imaginea Chinei, să facă lumea s-o perceapă ca lider în lupta
cu COVID, nu ca pe țara de unde a pornit pandemia”.
Oficialii chinezi și aparatul de propagandă comunistă lucrează din greu în perioada aceasta. Scopul lor este ca noi să ajungem să vedem China ca fiind soluția la problema COVID, nu sursa problemei.
Sophie Richardson, Human Rights Watch:
Organizația Mondială a Sănătății și-a pierdut din credibilitate după ce a rostogolit informații false despre focarul de coronavirus din Wuhan, furnizate de oficialii chinezi.
Autoritățile de la Beijing au declarat în ianuarie că noul coronavirus nu se transmite de la om la om și nu există pericolul unei pandemii, iar OMS a dat asigurări, mai departe, că statele lumii nu au de ce se teme.
În realitate, virusul trece de la om la om. Guvernul de la Beijing a recunoscut acest lucru la șase zile după ce l-a negat.
Zilele trecute, Libertatea a aflat că la întrunirea anuală a Boardului Executiv, din 3-8 februarie 2020, OMS a discutat, în cinci zile, doar 90 de minute despre COVID, dar a mărit diurna membrilor la 500 de euro pe zi.
La aceeași întrunire, directorul OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a dat asigurări că “răspândirea în alte țări va fi minimă și înceată”.
Luna trecută, vicepremierul japonez, care servește și ca ministru de finanțe, Taro Aso, s-a referit la OMS spunându-i Organizația Chineză a Sănătății, trimitere directă și fără perdea la strânsa legătură care ar exista între instituție și China.
Foto: EPA