„Două așa-numite «secții de poliție de peste mări» există în Germania, după știința guvernului german”, scrie într-un răspuns guvernamental la o întrebare scrisă a unui membru al parlamentului, potrivit agenției germane de știri DPA.

Anterior în cursul acestei săptămâni, grupul spaniol pentru drepturile omului Safeguard Defenders a publicat un raport în care se afirmă că există la nivel global peste 100 de astfel de „secții de poliție” neoficiale ale Chinei. Acestea oferă servicii diplomatice, dar, potrivit Safeguard Defenders și mai multor instituții europene de presă, încearcă, de asemenea, să-i reducă la tăcere pe disidenții chinezi din Europa.

Cu toate acestea, raportul Safeguard Defenders a menționat doar o singură „secție de poliție” înființată de Beijing pe teritoriul Germaniei, la Frankfurt.

Conform răspunsului transmis de guvernul german, acesta consideră că cele două secții sunt „organizate pe bază personală” și sunt „mobile”. Nu au fost înființate birouri permanente, a precizat Executivul condus de Olaf Scholz.

Se crede că unitățile sunt „conduse de persoane private din diaspora chineză”. Cinci „ofițeri zonali” – unul dintre ei în Berlin – oferă consiliere juridică chinezilor și germanilor cu rădăcini în China, precum și asistență pentru documente.

Berlinul se află „în contact cu ambasada Chinei în această privință”, a precizat guvernul german. Potrivit DPA, Ministerul de Externe de la Berlin a transmis Chinei o notă de protest.

Ministerul german de Interne a precizat că „autoritățile federale de securitate urmăresc de ceva timp existența unor astfel de unități (…) și urmăresc cu fermitate toate pistele”.

Tot săptămâna aceasta, presa olandeză a găsit dovezi că Beijingul a înființat cel puțin două „posturi de poliție” ilegale în Olanda prin care hărțuiește disidenți.

Și România a fost nominalizată, în raportul organizației spaniole pentru apărarea drepturile omului Safeguard Defenders, alături de Italia, Croația și Serbia, în rândul statelor europene ale căror inițiative comune cu poliția din China au dus la extinderea rețelei chineze de secții ilegale de poliție. SRI nu a dorit, la solicitarea Libertatea, să comenteze raportul, în timp ce Ministerul Afacerilor Interne a susținut că „nu există un acord semnat cu autoritățile din Republica Populară Chineză care să permită înființarea unor astfel de entități”.

Foto: Profimedia Images

 
 

Urmărește-ne pe Google News