Shi Zhengli a descoperit zeci de virusuri mortale, din genul SARS, în munca sa depusă în cea mai mare parte în peșterile unde stau colonii uriașe de lilieci, a notat The Guardian.
Ea a fost adusă la Wuhan și a studiat, în decembrie, probe de la primele persoane infectate cu noul tip de coronavirus și a descoperit că este un virus similar cu SARS.
I s-a pus pumnul în gură
Shi Zhengli a reușit să partajezeze genele noului tip de coronavirus în trei zile, dar ea și ceilalți cercetători care știau detalii despre noua boală au fost obligați să nu dezvăluie nimic despre noua boală.
China n-a dat niciun avertisment despre noua boală care s-a răpândit cu o viteză amețitoare și a provocat deja zeci de mii de decese.
Gao Yu, un jurnalist chinez, susține că a aflat că rezultate obținute de Shi Zhengli au fost pur și simplu eliminate.
„Am aflat că ea și echipa ei au reușit partajarea genelor acestui nou tip de coronavirus încă din data de 2 ianuarie, dar i s-a interzis să vorbească”, a spus Gao Yu.
Informațiile au fost făcute publice abia la o săptămână distanță. În ziua în care informațiile genetice au fost deslușite, Yanyi Wang, directorul Institututului de virologie din Wuhan, a interzis să se facă publice orice informații despre boală.
Reținuți pentru „informații neadecvate și inexacte
După ce primele informații „s-au scurs” în public, doctorii care au vorbit, printre care și Shi Zhengli, au fost reținuți pentru că „informații neadecvate și inexacte”, care „au cauzat panică generală”.
Specialiștilor li s-a interzis să pozeteze orice pe rețelele sociale legate de acest subiect și să vorbească cu mass-media.
Laboratorul unde a lucrat echipa lui Shi Zhengli a fost închis după două zile pentru unele „rectificări”.
Primul pacient cu noul tip de coronavirus a fost internat la un spital din Wuhan la mijlocul lunii decembrie. Acesta suferea de o maladie pulmonară. Tratamentul n-a dat roade, iar boala s-a extins. Abia pe 27 decembrie s-a spus oficial că boala era cauzată de un nou tip de coronavirus.
Prima oară au vorbit doi medici: unul a murit, celălalt a dispărut!
Trei zile mai târziu, Li Wenliang și Ai Fen au postat pe rețelele de socializare detalii despre noua boală și pericolul imens pe care îl reprezenta.
Li Wenliang a fost avertizat de autorități să nu mai împrăștie „informații false”. În februarie, doctorul care a avertizat lumea despre această boală, a murit de COVID-19.
Ai Fen a dispărut, pur și simplu, după ce a acordat două interviuri în care a vorbit despre boală și nu se știe nimic despre ea.
Abia după ce s-au înregistrat 30 de cazuri de noi infectări cu noul tip de coronavirus, medicii din Wuhan au alertat biroul regional al Organizației Mondiale a Sănătății despre noua boală.
Curând au început să apară alte și alte focare, dar și primul caz din străinătate, în Thailanda.
Asta în timp ce persoanele circulau libere din Wuhan și din întreaga regiune Hubei. Autoritățile din China continuau să spună că nu au nicio dovadă clară că „virusul se ia de la om la om”.
Zhong Nanshan, expert în probleme respiratorii, a vorbit abia peste câteva zile de faptul că virusul se transmite de la om la om.
Pe 23 ianuarie, după aproape o lună în care oamenii au circulat liberi, orașul Wuhan a intrat în carantină. Metropola Wuhan a ieșit din carantină după 76 de zile.
Chinezii se tem că virusul se întoarce în țara lor
Între timp, China a înăsprit controalele pe toate căile de intrare în țară, pentru că cele 99 de cazuri noi de persoane testate pozitiv erau de la oameni veniți din străinătate.
51 de cetățeni chinezi care au aterizat la Shanghai au fost descoperiți pozitiv. Cu toții veneau din Rusia.
„Riscul cazurilor importate a crescut dramatic”, a spus Wen Guohhui, primarul orașului Guangzhou. „Sperăm că străinii vor putea respecta regulile anti-virus așa cum o fac chinezii”, au mai spus autoritățile chiineze, care nu știu cum să se mai ferească de „bucla” pe care a făcut-o boala care s-a plimbat prin toată lumea, iar acum, ca să „închidă cercul”, se întoarce de unde a plecat.