Eliberarea acestora survine după negocierile care au avut loc între cele două părţi cu scopul de a reduce tensiunea din relaţia bilaterală după evenimentul de luni. Atunci, soldaţii chinezi şi indieni au avut o confruntare extrem de violentă, cu pumni, pietre şi bare de fier într-o vale din Himalaya, la graniţa disputată dintre cele două ţări.
India a raportat victime „de ambele părţi”, inclusiv 20 de soldaţi în tabăra sa. China a refuzat să confirme dacă s-au înregistrat victime, dar presa indiană a scris că minimum 40 de soldaţi chinezi au fost ucişi sau răniţi grav.
Cei zece soldaţi indieni au fost eliberaţi joi seara, potrivit mai multor surse media, inclusiv agenţia de presă Press Trust of India.
„Acum este clar că nu mai sunt soldaţi indieni dispăruţi”, conform unui comunicat al armatei indiene. Guvernul de la Delhi nu a făcut comentarii. Potrivit ziarului Hindu, eliberarea soldaţilor este rezultatul unor discuţii între oficiali de nivel înalt ai armatelor celor două ţări.
Ciocnirea de luni este prima confruntare soldată cu morţi, în ultimii 45 de ani, între cele două puterile nucleare vecine. Cele două ţări au respins public responsabilitatea confruntării de luni şi afirmă că doresc o soluţionare paşnică a crizei.
Funeralii impresionante
Mii de persoane au participat, joi, la înmormântarea câtorva din cei 20 de soldaţi indieni ucişi. Au fost lansate apeluri de boicotare a produselor chinezeşti şi au fost arse steaguri şi portrete ale preşedintelui Xi Jinping în cel puţin două oraşe indiene.
Un total de 18 soldaţi indieni grav răniţi sunt în continuare spitalizaţi, potrivit armatei indiene.
Guvernul indian a denunţat miercuri o „acţiune planificată şi premeditată” din partea Chinei, care poate avea „repercusiuni grave” asupra relaţiilor dintre cele mai populate două ţări de pe glob.
„Partea indiană nu trebuie să greşească (…) şi să subestimeze voinţa fermă a Chinei de a-şi apăra suveranitatea teritorială”, a avertizat, la rândul său, ministerul chinez al afacerilor externe.