UPDATE ora 14.30: China a simulat lovituri de precizie împotriva țintelor cheie din Taiwan și apele sale înconjurătoare în timpul celei de-a doua zile de exerciții militare.
Taiwan a spus că 45 de avioane de război fie au traversat linia mediană a strâmtorii Taiwan – linia de frontieră neoficială dintre teritoriul taiwanez și cel chinez – sau au zburat în partea de sud-vest a zonei de identificare a apărării aeriene a Taiwanului.
Televiziunea de stat chineză a relatat că exerciții de pregătire pentru luptă în jurul Taiwanului continuă.
„Sub conducerea unificată a centrului de comandă a operațiunilor comune, mai multe tipuri de unități au efectuat lovituri comune de precizie simulate asupra țintelor cheie de pe insula Taiwan și zonele maritime din jur și continuă să mențină o poziție ofensivă în jurul insulei”, au anunțat oficialii chinezi.
O sursă familiarizată cu situația de securitate din regiune a declarat pentru Reuters că Beijingul a efectuat simulari de atacuri aeriene și maritime asupra „țintelor militare străine” în apele din largul coastei de sud-vest a Taiwanului.
„Taiwanul nu este singura lor țintă”, a spus sursa, vorbind sub rezerva anonimatului, deoarece nu era autorizată să vorbească cu presa. „Este foarte provocator”.
Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că duminică, la ora 10.00 (ora României), au observat 70 de avioane chineze, inclusiv avioane de vânătoare Su-30 și bombardiere H-6, precum și 11 nave, în jurul Taiwanului.
***
China revendică Taiwanul, care este guvernat democratic, ca teritoriu propriu. Exercițiile, programate să se întindă pe durata a trei zile, au debutat vineri, la doar o zi după ce președintele Taiwanului Tsai Ing-wen s-a întors dintr-o scurtă vizită în Statele Unite.
În timp ce o sursă de securitate a declarat pentru Reuters că majoritatea activităților de sâmbătă s-au încheiat la apusul soarelui, ministerul apărării din Taiwan a anunțat că acestea au fost reluate duminică, iar armata insulei a observat mai multe avioane, inclusiv avioane de luptă Su-30 și J-11, precum și nave.
„În ceea ce privește mișcările Forței de rachete a comuniștilor chinezi, armata națiunii are, de asemenea, o înțelegere bogată prin intermediul sistemului comun de informații, supraveghere și recunoaștere, iar forțele de apărare aeriană rămân în alertă maximă”, a transmis ministerul.
Sâmbătă, una dintre navele Chinei a tras mai multe salve de tun de pe puntea sa în timp ce naviga lângă insula Pingtan, cel mai apropiat punct al Chinei de Taiwan.
Consiliul pentru Afaceri Oceanice din Taiwan, care conduce Garda de Coastă, a publicat imagini video în care una dintre navele sale urmărește o navă de război chineză, deși nu a furnizat o locație.
În filmare se aude un marinar spunându-i navei chineze printr-un radio: „Dăunați grav păcii, stabilității și securității regionale. Vă rugăm să vă întoarceți imediat și să plecați. Dacă continuați să mergeți, vom lua măsuri de expulzare”.
SUA cer precauție
Oficialii Departamentului de Stat american au cerut Chinei să nu reacționeze exagerat la o întâlnire care a avut loc în California și au cerut „reținere și nicio schimbare a status quo-ului”.
Un purtător de cuvânt al departamentului de stat a declarat că SUA „monitorizează îndeaproape acțiunile Beijingului” și a insistat că SUA au „resurse și capacități suficiente în regiune pentru a asigura pacea și stabilitatea și pentru a ne îndeplini angajamentele de securitate națională”.
SUA au rupt legăturile diplomatice cu Taipei în favoarea Beijingului în 1979, dar sunt obligate prin lege să ofere Taiwanului mijloacele de a se apăra.
Președintele american Joe Biden a spus în mai multe rânduri că SUA ar interveni dacă China ar ataca insula, dar mesajele SUA cu privire la modul în care va interveni au fost neclare.
La întâlnirea de miercuri, președintele Tsai i-a mulțumit președintelui Camerei Reprezentanților din Congresul american, Kevin McCarthy, pentru „sprijinul neclintit al Americii”, spunând că acesta contribuie la „a asigura oamenii din Taiwan că nu suntem izolați și nu suntem singuri”.
McCarthy plănuise inițial să meargă personal în Taiwan, precum a făcut predecesoara sa Nancy Pelosi în urmă cu un an, dar a optat în schimb să organizeze întâlnirea în California pentru a evita aprinderea tensiunilor cu China.
Jumbo • 10.04.2023, 15:39
Acolo e China. SUA e la 15.000 km distanta. SUA va pierde iar, dar nu intelege. Ca sfarsitul i se apropie, va lupta sa si apere teritoriul propriu curand. ***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
vudejea • 09.04.2023, 19:31
Sho pe ei bah papagalilor ! Sho...Destramarea si subjugarea Chinei, impunerea unor lideri pro-americani, moartea de cancer a lui Xi, etc ..Sho, hai, vreau creativitate. Astia nu beau votca, astia-s cu opiu, mananca broaste si serpi...Trebuie trecuti pe mcdonalds, hai, sa-i invatam minte, impuneti peste tot modul , valorile si standardele Vestice, nu va deziceti de colonialism tocmai acum cand mai e un pic si ne ia naiba