Exercițiile militare chineze în largul coastei taiwaneze s-au intensificat în ultimii ani, pe măsură ce pretențiile Beijingului asupra insulei autoguvernate au crescut.

Beijingul a anunțat luni seară că o zonă din jurul insulei Niushan – situată la 105 km de Taiwan – va fi închisă pentru exerciții timp de patru ore, începând de la ora 9.00, ora locală (1.00 GMT), marți.

Premierul Taiwanului, Cho Jung-tai, a declarat marți că China nu ar trebui să desfășoare astfel de exerciții, având în vedere amenințarea pe care o reprezintă pentru stabilitatea regională.

Premierul Taiwanului: Acest lucru va provoca doar tensiuni inutile

„Indiferent de amploarea exercițiului, acestea nu ar trebui să fie frecvente și apropiate de Taiwan. Acest lucru va provoca doar tensiuni inutile”, a declarat el reporterilor.

Deși Taipeiul a catalogat exercițiile drept unele de rutină, analiștii cred că China transmite probabil un mesaj, având în vedere proximitatea lor față de Taiwan.

Exercițiile de tragere fac parte, de asemenea, dintr-o campanie mai amplă, în cadrul căreia navele și avioanele chineze au pătruns regulat în teritoriul și spațiul aerian taiwanez – o tactică de război în zona gri, menită să normalizeze incursiunile și să slăbească Taiwanul pe termen lung.

Pe măsură ce exercițiile chineze s-au intensificat, la fel au crescut și manevrele făcute de aliații Taiwanului, în principal ale Statelor Unite.

Timp de decenii, flota SUA din Pacific a fost singura marină străină care tranzita în mod regulat strâmtoarea Taiwan, cea care separă cele două părți, pentru a-și afirma libertatea de navigație.

Analiști: E o intensificare a semnalelor transmise atât de China, cât și de SUA

Însă recent, alți aliați ai SUA, inclusiv Canada, Germania, Australia și Japonia, s-au alăturat acestor patrule ca parte a operațiunilor numite „de înaltă vizibilitate”.

Cea mai recentă operațiune a avut loc în weekend, când SUA și Canada și-au trecut navele de război prin aceste ape.

Analiștii spun că acest lucru reprezintă o intensificare a semnalelor transmise atât de China, cât și de SUA.

În timp ce Beijingul își subliniază pretențiile asupra Taiwanului, Washingtonul își face clar sprijinul pentru insulă.

Un oficial american a declarat însă pentru BBC că Washingtonul este dornic să reducă tensiunile cu Beijingul, având în vedere concentrarea actuală a SUA pe conflictele din Orientul Mijlociu și Europa.

Totuși, amenințarea pe termen lung pentru SUA vine încă din partea Chinei, a precizat oficialul.

Președintele Taiwanului: „China nu are dreptul să ne reprezinte”

Lunea trecută, Beijingul a desfășurat un număr-record de 153 de aeronave militare, precum și nave de război și vase ale gărzii de coastă, pentru a înconjura Taiwanul într-un exercițiu destinat să simuleze un atac terestru, maritim și aerian.

Acest lucru a urmat discursului președintelui taiwanez William Lai de Ziua Națională, pe 10 octombrie, în care a promis că va „rezista anexării sau încălcării suveranității (Taiwanului). China și Taiwanul nu sunt subordonați unul față de celălalt”, a spus el, adăugând că „China nu are dreptul să reprezinte Taiwanul”.

China a promis în repetate rânduri că va lua Taiwanul cu forța, dacă va fi necesar. De asemenea, Beijingul l-a considerat de mult timp pe Lai un „provocator” care susține independența Taiwanului.

Urmărește-ne pe Google News