Inițial, echipa ar fi trebuit să ajungă în țară la începutul lunii ianuarie, însă guvernul chinez le-a blocat intrarea, pe motiv că vizele nu au fost aprobat, cu toate că unii dintre membrii echipei erau deja pe drum.

Ministrul de externe al Chinei a numit atunci întârzierea drept ”o neînțelegere”, în timp ce directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus și-a exprimat consternarea cu privire la decizia Chinei de a bloca accesul echipei de specialiști:

Sunt foarte dezamăgit de aceste vești, având în vedere că doi dintre membri au plecat deja spre China, iar ceilalți nu au putut să plece în ultima secundă.

Directorul OMS:

După declarația lui Tedros, Ministerul de Externe al Chinei a declarat că țara este deschisă unei vizite, doar că încă lucrează la „procedurile necesare și planurile concrete relevante”.

OMS a încercat de câteva luni să trimită o echipă de experți străini în China pentru a investiga coronavirusul, iar discuțiile cu oficialii chinezi despre asta au început din iulie.

Cercetătorii vor să stabilească exact modul în care virusul a făcut tranziția de la animal la om.

Această vizită este extrem de sensibilă pentru Beijing, întrucât s-ar dori să evite orice responsabilitate în epidemia ce a ucis peste 1,9 milioane de oameni în întreaga lume.

Înaintea călătoriei pentru expertiză, Beijingul a încercat să modeleze ideea despre când și unde a început pandemia, diplomatul senior Wang Yi spunând că „tot mai multe studii” au arătat că a apărut în mai multe regiuni.

China a eliminat aproape în totalitate apariția cazurilor de infectare cu COVID-19 la începutul verii, însă acum se confruntă din nou cu noi focare.

Duminică s-au înregistrat 103 noi cazuri cu COVID-19, cea mai mare creștere zilnică din ultimele cinci luni, pe măsură ce noile infecții au crescut în provincia Hebei, în jurul capitalei, Beijing.

Foto: Epa

 
 

Urmărește-ne pe Google News