Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing a declarat că a revocat acreditările a trei reporteri, în urma unui text publicat în paginile de opinii ale Wall Street Journal (WSJ), sub titlul: ”China este adevăratul bolnav al Asiei”.

”Chinezilor nu le plac instituțiile media care publică declarații rasiste și atacă China în mod răutăcios”, a precizat un purtător de cuvânt al ministerului, cu privire la articolul care estima impactul epidemiei de coronavirus.

Purtătorul de cuvânt a precizat că Beijingul a înaintat mai multe plângeri împotriva cotidianului după publicarea articolului, însă publicaţia a refuzat să formuleze scuze sau să investigheze cine sunt responsabilii.

WSJ i-a identificat pe cei trei reporteri drept Josh Chin, adjunctul șefului biroului de la Beijing – cetățean american, Chao Deng – de asemenea cetățean american și Philip Wen – un cetățean australian.

Cei trei trebuie să părăsească China în cinci zile, a precizat WSJ.

Decizia vine la doar câteva luni după ce oficialii chinezi au refuzat să reînoiască viza unui al jurnalist al Wall Stret Journal.

Măsurile Beijingului coincid cu o decizie anunțată la Washington, de administrația Trump, care vizează presa chineză.

Administraţia lui Donald Trump a anunţat marţi că va asimila de acum încolo mass-media statului chinez cu misiuni diplomatice, în faţa a ceea ce responsabilii americani au calificat drept propagandă crescândă a Beijingului, potrivit Agerpres.

Cele cinci mass-media – agenţia de presă Xinhua, televiziunea publică CGTN, China Radio, China Daily şi Cotidianul Poporului – vor trebui de acum să obţină aprobarea Departamentului de Stat american pentru a putea cumpăra proprietăţi în SUA. Ele vor trebui să furnizeze listele tuturor angajaţilor, inclusiv americani, potrivit unor responsabili ai Departamentului de Stat.

Nicio restricţie nu va fi în schimb aplicată activităţilor jurnaliştilor de la media chineze în SUA.

 
 

Urmărește-ne pe Google News