Cuprins:
Conform sursei citate, tarifele suplimentare de 84% pe bunurile americane vor fi aplicate începând de joi, 10 aprilie.
Se observă o revenire a vânzărilor pe piețele financiare, cu principalele indicii din SUA pierzând aproximativ 1,00-1,50%. Este important de menționat că China și SUA sunt, conform informațiilor anterioare, pregătite să poarte negocieri astăzi.
De aceea, este posibil ca escaladarea actuală să aibă scopul de a obține o poziție mai favorabilă și de a arăta administrației SUA că China rămâne fermă.
China a cerut lumii să se unească împotriva tarifelor lui Donald Trump
China a cerut lumii să se unească împotriva tarifelor impuse de Donald Trump, în contextul în care exportatorii țării sunt afectați grav de noile taxe vamale americane, care au ajuns la un nivel de 104%, informează BBC.
„Unitatea globală poate învinge tirania comercială”, scrie într-un editorial din ziarul de stat China Daily, menționând cooperarea Beijingului cu Japonia, Coreea de Sud și alte economii asiatice.
Un alt articol a cerut Uniunii Europene să colaboreze cu China pentru a „susține comerțul liber și multilateralismul”.
MAE chinez: Ne opunem ferm și nu vom accepta niciodată astfel de practici hegemonice și abuzive
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_c34c80bb72214095febf62ede8788f8d.jpg)
„China se opune ferm și nu va accepta niciodată astfel de practici hegemonice și abuzive”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Lin Jian, în fața jurnaliștilor, miercuri.
Tarifele vin într-un moment dificil pentru economia Chinei, care dă semne de slăbiciune: consumul intern rămâne redus, iar exporturile sunt în continuare un motor esențial al creșterii economice.
Caracterul generalizat al tarifelor impuse de Trump a pus companiile chineze într-o situație complicată, forțându-le să își adapteze lanțurile de aprovizionare – iar cum majoritatea țărilor sunt afectate, firmele spun că este greu să găsească o ieșire din această incertitudine.
„Tarifele vor reduce și mai mult marjele de profit, care oricum sunt extrem de mici”, a declarat proprietarul unei companii chineze care se ocupă de logistică transfrontalieră pentru comerțul electronic, precum și de transport aerian și maritim. Acesta a preferat să rămână anonim.
„Tarifele mai mari cresc costurile pentru firmele de expediere ca a noastră, dar și pentru fabrici, companii și vânzători. Asta înseamnă că toți câștigă mai puțin”, a continuat el.
Consultant: Orice tarif mai mare de 35% elimină complet profiturile pe care le obținem din exporturi
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_96b4340cc2075c674890fa7c7bd9340e.jpg)
Orice tarif mai mare de 35% va elimina complet profiturile pe care le obțin companiile chineze din exporturile către SUA sau Asia de Sud-Est, a declarat Dan Wang, de la firma de consultanță Eurasia Group.
„Creșterea economică va fi mult mai redusă, având în vedere că exporturile au contribuit cu între 20% și 50% la creștere de la începutul pandemiei de Covid”, a adăugat ea.
Guvernul chinez nu a anunțat măsuri în replică la taxele lui Trump, însă, potrivit bloggerului chinez Liu Hong, redactor principal la agenția de stat Xinhua, Beijingul ia în considerare interzicerea filmelor de la Hollywood și suspendarea cooperării cu SUA în privința fentanilului.
Însă astfel de măsuri ar aduce puțină alinare firmelor precum Fuling, o companie care vinde veselă de unică folosință către lanțuri de restaurante fast food din SUA, precum McDonald’s și Wendy’s.
Firma a declarat că noile tarife vor avea „un impact semnificativ” asupra afacerii sale. A menționat că aproape două treimi din veniturile companiei în 2023 și în prima jumătate a anului trecut au provenit din SUA.
Pentru a atenua impactul tarifelor, Fuling – cu sediul în provincia Zhejiang, China – a deschis o nouă fabrică în Indonezia la sfârșitul anului trecut.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_767ef52535d51cd8ada0f178cef2d9ae.jpg)
Însă noile tarife impuse de Trump au adus și mai multă incertitudine: exporturile chineze din Indonezia sunt acum supuse unei taxe vamale de 32%, a anunțat compania într-un raport corporativ.
Economiștii avertizează asupra unei recesiuni atât în SUA, cât și la nivel global
Indonezia a fost afectată, alături de o mare parte a lumii, de anunțul președintelui Trump de săptămâna trecută privind impunerea unor tarife vamale extinse, despre care acesta susține că vor permite economiei americane să prospere.
Însă economiștii avertizează asupra riscului unei recesiuni atât în SUA, cât și la nivel global.
Taxele vamale impuse de Trump includ un tarif de bază de 10% pentru aproape toate importurile străine în SUA și tarife mai mari pentru ceea ce el numește „cei mai mari vinovați”.
Printre aceștia se numără Cambodgia (49%), Vietnam (46%) și Thailanda (36%) – economii în dezvoltare care au prosperat datorită exporturilor solide.
După ce Beijingul a anunțat tarife de tip „ochi pentru ochi”, Trump a majorat taxele vamale pentru importurile chineze, dublându-le și mai mult până la un nivel de 104%.
Proprietarul firmei de logistică a declarat pentru BBC că încă mai speră ca China să reușească să negocieze eliminarea unora dintre aceste taxe: „Doar după ce se va lua o decizie finală vom putea să ne planificăm următorii pași”.
Deși China a lăsat deschisă posibilitatea unor negocieri, Trump nu a vorbit cu liderul chinez Xi Jinping de la revenirea sa la Casa Albă.
Tarifele atât de larg răspândite și generalizate vor face mai mult rău decât bine, a transmis Camera de Comerț Americană din China, miercuri, într-o notă adresată companiilor membre.
„Nivelul acesta de instabilitate este fără precedent, iar rămâne neclar cum vor beneficia consumatorii din oricare dintre cele două țări – sau economia globală în ansamblu – de pe urma acestor măsuri”, se arată în nota semnată de președintele Alvin Liu și directorul executiv Michael Hart.
Manager chinez: Tarifele sunt menite să suprime China
Unii analiști consideră că aceste tarife vor forța China să-și restructureze economia și să se bazeze mai mult pe consumul intern, pe care încearcă de ceva vreme să îl stimuleze, fără prea mult succes.
În caz contrar, tarifele nu vor fi sustenabile pentru China pe termen lung, a afirmat Tim Waterer, de la compania de brokeraj KCM Trade.
„Tarifele sunt menite să suprime China”, a declarat un manager al unei firme chineze de transport de marfă, care a dorit să rămână anonim.
El a adăugat că multe dintre țările din Asia de Sud-Est vizate de tarifele ridicate sunt „exact locurile în care s-au relocat numeroase afaceri chineze”, cum ar fi Vietnam și Cambodgia.
Compania sa, cu sediul în Tianjin, intenționează să negocieze cu unii dintre clienții americani pentru a împărți povara tarifelor. „Fiecare caz e diferit, dar, per ansamblu, impactul a fost destul de substanțial”, a spus el.
Un alt manager din domeniul transportului maritim, Wu Changchun — a cărui firmă operează în principal pe rutele dintre China și Cambodgia — a declarat că deja observă o scădere a volumului de marfă transportat.
Mai multe proiecte de construcții din Cambodgia au fost, de asemenea, suspendate după anunțul privind noile tarife impuse de Trump, a mai spus el.
„Dacă tarifele ar fi fost de 10% sau 20%, companiile ar fi putut, poate, să absoarbă costurile optimizând lanțurile de aprovizionare, reducând marjele de profit și împărțind povara. Comerțul ar fi putut continua… Dar la 104% nu mai e ceva ce poți compensa prin compromisuri. Asta înseamnă o decuplare totală. Comerțul practic s-ar opri complet”, a declarat Wu, director general la Maritima Maruba.
China promite „măsuri ferme și eficiente”, după intrarea în vigoare a tarifelor de 104% impuse de Trump
China a promis să ia „măsuri ferme și eficiente” pentru a-și proteja drepturile și interesele, la câteva ore după ce tarifele de 104% impuse de președintele american Donald Trump asupra importurilor chineze au intrat în vigoare, miercuri, anunță CNN.
„Statele Unite continuă să impună tarife arbitrare asupra Chinei și aplică presiune extremă fără oprire. China se opune ferm acestui lucru și nu va accepta niciodată un astfel de comportament dominant și abuziv”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Lin Jian, într-o conferință de presă.
China și SUA sunt implicate într-un joc de „ochi pentru ochi” pe tema comerțului, Beijingul opunându-se ferm fiecărei noi taxe vamale impuse de Washington.
După ce ultima rundă a intrat în vigoare miercuri, Lin le-a spus jurnaliștilor că SUA trebuie să „demonstreze o atitudine de egalitate, respect și beneficii reciproce”, dacă își doresc cu adevărat să rezolve războiul comercial prin dialog.
„Dacă SUA ignoră interesele ambelor țări și ale comunității internaționale și insistă să ducă mai departe un război al tarifelor și al comerțului, China va lupta până la capăt”, a adăugat Lin.
Tarifele SUA asupra importurilor chineze fuseseră programate să crească cu 34% miercuri, ca parte a pachetului de tarife „reciproce” al lui Trump.
Însă președintele a adăugat încă 50% după ce Beijingul nu a cedat promisiunii sale de a impune tarife de 34% asupra bunurilor americane până marți la prânz. Înaintea ultimei escaladări, Trump impusese deja tarife de 20% asupra Chinei, de la revenirea sa la Casa Albă.
Urmărește în fiecare zi seria de materiale dedicate finalei prezidențiale – „Nicușor Dan vs George Simion”!

Tester • 09.04.2025, 16:46
A venit momentul sa fortam China sa intre in legalitate, sa lupte impotriva fakeurilor sa plateasca drepturi de autor si licente. Toata limea trebuie sa pune taxe pt China.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_cc7bdecf4b1aa6c43ef342a2d4ed061f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_d0ef0a283cc1be265c01c6c57a895fd3.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_bfb3b8675ac401fa9b627f2a66817c94.png)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_ea0fdef1413c94723f66ba6280c51656.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_504ee18886cbbd6c02ec6c5c54a67344.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_3b2ddd42d866d833a6e31317846d6641.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_dad8844088d2e6cea07ddaa11892fe8f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_09c056bac9d9354a185aa634755cc66c.jpg)