Investitorii și economiștii consideră că aceste măsuri sunt insuficiente pentru a revitaliza sectorul imobiliar. Acțiunile companiilor imobiliare chinezești au scăzut semnificativ joi, după ce anunțurile Ministerului Locuințelor nu au reușit să restabilească încrederea în piață.

Noi stimulente economice pentru dezvoltatorii chinezi

În ultima săptămână din septembrie, liderul Xi Jinping a decis să implementeze un pachet de stimulente, concentrat în principal pe măsuri monetare. Această decizie a venit ca urmare a datelor economice dezamăgitoare din vara anului 2023, care au pus sub semnul întrebării atingerea țintei de creștere de 5%.

Economiștii anticipau un pachet suplimentar de stimulente în valoare de până la 10 trilioane de yuani (1,4 trilioane de dolari) pentru a restabili optimismul în a doua cea mai mare economie a lumii. Cu toate acestea, conferința de presă de joi a Ministerului Locuințelor nu a îndeplinit aceste așteptări.

Măsurile administrației lui Xi Jinping nu sunt suficiente

Larry Hu, economist-șef pentru China la Macquarie, a declarat pentru CNN: „Măsurile de sprijin pentru locuințe anunțate astăzi rămân incrementale. Ele pot ajuta la atenuarea dificultăților financiare pentru dezvoltatori, dar s-ar putea să nu fie suficiente pentru a stabiliza piața imobiliară”.

Investitorii au reacționat negativ, ducând la o scădere de 5% a indicelui imobiliar de referință CSI300 din China, anulând câștigurile din zilele precedente.

„Ne vom concentra pe implementare în viitor”

Ministerul Locuințelor și Dezvoltării Urbane și Rurale s-a angajat să dubleze aproape împrumuturile bancare pentru proiecte imobiliare desemnate, ajungând la patru trilioane de yuani (561 miliarde de dolari) până la sfârșitul anului 2024.

Ministrul Locuințelor, Ni Hong, a declarat: „Suntem plini de încredere în redresarea pieței imobiliare și ne vom concentra pe implementare în viitor”.

Sectorul imobiliar este considerat a fi la baza numeroaselor probleme economice ale Chinei. Acesta reprezenta cândva până la 30% din activitatea economică, iar în prezent constituie aproximativ un sfert din economia chineză și 70% din averea gospodăriilor.

În septembrie, guvernatorul băncii centrale, Pan Gongsheng, a anunțat reduceri ale unor rate cheie de împrumut și ale ratei rezervelor minime obligatorii pentru bănci, în încercarea de a stimula creșterea economică.

Urmărește-ne pe Google News