Mesajul post-electoral al lui Xi Jinping de săptămâna trecută conținea o expresie generală de bunăvoință și îndemnuri către cooperare între cele două mari puteri ale lumii.

„Istoria a arătat că SUA şi China beneficiază reciproc din cooperare şi pierd din confruntare”, i-ar fi spus şeful statului chinez lui Donald Trump, după ce acesta a câștigat al doilea mandat de președinte al SUA.

De asemenea, i-a mai transmis că relația bilaterală ar trebui definită prin „respect reciproc, coexistență pașnică și cooperare câștig-câștig”.

China, mesaj de colaborare către SUA: „Toată lumea câștigă când relațiile sunt bune”

Mai mult, China Daily, serviciul de propagandă în limba engleză al Partidului Comunist Chinez pentru publicul global, a continuat cu un mesaj similar: „Toată lumea câștigă atunci când relațiile dintre China și SUA sunt bune. Toată lumea pierde atunci când relațiile dintre ele nu sunt stabile”.

Beijingul a dovedit, însă, că acestea sunt apeluri superficiale la cooperare, din moment ce ambasada din Washington a răspuns unui articol din Financial Times. Ziarul a scris că Taiwan plănuia o achiziție masivă de arme de 15 miliarde de dolari, ca parte a unui efort de a calma îngrijorările Partidului Republican că nu cheltuiește suficient pentru propria apărare.

Administrația Trump, pusă la punct de chinezi: „Să nu mai susțină încercarea separatiștilor de a căuta independența Taiwanului”

Purtătorul de cuvânt al ambasadei, Liu Pengyu, a răspuns pe platforma X cu o declarație de câteva rânduri.

„SUA ar trebui să respecte cu seriozitate principiul unei singure țări China, să oprească vânzările de arme și interacțiunile militare cu Taiwan. Să nu mai conviețuiască și să susțină încercarea separatiștilor de a căuta independența Taiwanului prin forță, pentru a evita daune suplimentare relațiilor dintre China și SUA”, a scris el.

Prin această declarație, China a încercat să pună la punct echipa lui Trump, la mai puțin de o săptămână de la alegeri.
Chinezii care sunt gata să lucreze în echipa lui Trump știau, aproape sigur, că mesajele post-electorale ale Beijingului erau apeluri goale la cooperare.

Care este, de fapt, interesul Chinei

La rândul lor, autoritățile chineze probabil au înțeles că oficialii din viitoarea administrație Trump nu ar vedea cererile de cooperare ca fiind autentice. Potrivit National Review, mesajul lui Xi a fost un truc pentru a face ca solicitările peste limită ale Beijingului să pară rezonabile și pentru a-și consolida poziția internațională necâștigată de susținător al păcii și stabilității.

Liderul chinez și alte elite ale Partidului presupun că această poziție va servi bine Republicii Populare Chineze atunci când aceasta se va ciocni inevitabil cu următoarea administrație Trump.

 
 

Urmărește-ne pe Google News