China a demarat fazele inițiale de testare ale unui nou vaccin în epidemia de coronavirus. Conform Chinanewsasia, trei dozaje diferite vor fi testate pe 108 participanți cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani din orașul Wuhan.
Vaccinul a început să fie administrat participanților, dar testarea va dura “până la sfârșitul anului”. Proiectul a fost anunțat acum câteva zile, cu “aproape 19 ore după ce SUA” a demarat un proiect similar, conform Globaltimes. Publicația adaugă că “cele mai mari două economii sunt cot-la-cot în cursa pentru a salva [sic.] criza de sănătate publică”. Globaltimes este un subsidiar al publicației Peoples Daily, ziarul de stat chinez.
Proiectul la care face referire publicația aparține companiei biotech Moderna Therapeutics din Cambridge, SUA. Acest potențial vaccin contra COVID-19 a fost trimis spre aprobare Institutului Național de Sănătate (NIH) din SUA. Faza de testare umană va începe în aprilie.
Prioritatea: dezvoltarea unui vaccin
China lucrează la un vaccin contra virusului folosind “cinci căi tehnice”, a explicat Wang Junzhi de la Academia Chineză de Inginerie, într-o conferință de presă marți.
“China a dat prioritate maximă dezvoltării unui vaccin încă de la izbucnirea epidemiei, și a accelerat această procedură în conformitate cu legea și urmărind siguranța și eficiența”, adaugă Globaltimes.
Armata Chineză, un “lider în cercetarea și dezvoltarea de vaccinuri” în țară, conduce proiectul alături de compania biotech CanSino Biologics Inc. din Tianjin.
Între timp, NIH testează și medicamentul antiviral remdesivir contra SARS-CoV-2 la centrul medical al Universității din Nebraska. Printre voluntari se numără și un pasager de pe nava de croazieră Diamond Princess.
Un medicament cu potențial împotriva coronavirusului
Remdesivir a fost inițial produs și testat contra epidemiei de Ebola din 2013-2016 dar “fără efecte”, conform Science. Totuși, remdesivir s-a dovedit eficient în fața a “multiple tipuri de coronavirusuri” în culturi de celule și SARS la șoareci de laborator.
Tratamentul a fost administrat intravenos primului pacient diagnosticat cu COVID-19 din SUA în a șaptea zi de la declanșarea simptomelor, conform unui raport din New England Journal of Medicine, iar starea acestuia s-a îmbunătățit până ziua următoare.
O pacientă din California a fost de asemenea tratată cu remdesivir. Și medicii din China au semnalat eficacitatea tratamentului, iar Bruce Aylward, director adjunct al Organizației Mondiale a Sănătății, a spus acum o lună că este “singurul medicament despre care credem în acest moment că ar putea fi eficient” contra virusului.
LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea. bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.