Potrivit Ministerului Industriei și Tehnologiei Informației din țara asiatică, peste 250.000 de turnuri dedicate noii tehnologii au fost deja instalate, iar obiectivul este ajungerea la 600.000 până la finalul anului, mai mult decât toată Europa, potrivit sursei citate.
Conform unui document al Huawei, unul dintre marii producători de echipamente 5G, stațiile 5G consumă de până la trei ori și jumătate mai mult decât cele 4G.
Cum justifică operatorul
Astfel că pentru a menaja rețeaua electrică, operatorul de telefonie China Unicom a anunțat că va pune pe ”pauză” rețeaua 5G între orele 21 și 9 dimineața.
Închiderea are loc doar în orașul Luoyang, din nord-estul Chinei.
Rețeaua operată de către China Unicom este realizată din echipamente ZTE, un alt producător din statul asiatic.
Șeful operatorului spune că nu este cazul ca oamenii să se îngrijoreze, deoarece rețeaua 4G funcționează în continuare.
”Închiderea stațiilor de bază nu este o operațiune manuală, ci o ajustare automată care are loc la un anumit moment și nu are impact asupra consumatorilor și este bună pentru investitori”, a spus Wang Xiaochu, directorul companiei, citat de South China Morning Post.
Comentariile sale vin după ce oamenii au început să se întrebe dacă are rost să își facă abonamente 5G din moment ce rețeaua nu este dispnibilă între anumite ore.
Un director din cadrul unui institut de cercetare din cadrul China Unicom spune că funcția de hibernare se activează atunci când nu sunt conectați utilizatori pe rețeaua 5G.
Acesta spune că atunci când stația este pornită consumul de energie nu este foarte diferit de perioada de vârf, astfel că acest consum de electricitate este ineficient noaptea.
China a lansat cea mai mare rețea 5G la finele anului trecut. Principalul beneficiu al tehnologiei este viteza mult mai mare pe internet.
De unde vine consumul mare de energie
Însă pe măsură ce aceasta devine tot mai răspândită, cercetătorii avertizează asupra impactului său asupra mediului, respectiv în privința consumului de energie și a problemelor privind deșeurile generate.
Din cauza că folosește frecvențe foarte înalte, semnalele călătoresc doar pe distanțe mai scurte. Din acest motiv, operatorii de telefonie trebuie să instaleze mai multe turnuri de transmisie de date pentru a exista semnal suficient. Acest lucru duce la consumul mai mare de energie.