Scăderea căsătoriilor și a nașterilor reprezintă o provocare majoră pentru Beijing, care este tot mai îngrijorat de impactul unei forțe de muncă în scădere și al unei populații îmbătrânite asupra economiei în încetinire a țării.
În primele trei trimestre ale anului 2024, aproximativ 4,74 milioane de cupluri chineze și-au înregistrat căsătoriile, o scădere de 16,6% față de cele 5,69 milioane înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate vineri de Ministerul Afacerilor Civile.
Scăderea este în concordanță cu o tendință descendentă de la un vârf de peste 13 milioane de căsătorii noi în 2013 și în linie cu predicțiile experților demografici chinezi că numărul căsătoriilor în 2024 va scădea sub minimul record de 6,83 milioane din 2022, de când au început să fie înregistrate datele, în jurul anului 1980.
O revenire a căsătoriilor anul trecut, după ridicarea restricțiilor stricte de Covid, pare a fi o anomalie în mare parte determinată de cererea acumulată.
Populația Chinei a scăzut doi ani la rând, iar rata natalității anul trecut a fost cea mai mică de la fondarea Republicii Populare în 1949. În 2022, țara a fost depășită de India precum cea mai populată națiune din lume.
Oficialii chinezi văd o legătură directă între numărul mai mic de căsătorii și scăderea nașterilor în țară, unde normele sociale și reglementările guvernamentale fac dificil ca și cuplurile necăsătorite să aibă copii.
Pentru a inversa declinul, oficialii chinezi au lansat o serie de măsuri, de la stimulente financiare la campanii de propagandă, pentru a încuraja tinerii să se căsătorească și să aibă copii.
Au fost organizate evenimente de întâlniri pe nevăzute, nunți de masă și s-a încercat reducerea tradiției de plăți mari, ,,prețul mireseI” din partea mirelui către familia viitoarei soții, care fac ca mariajul să fie inaccesibil pentru mulți bărbați săraci din zonele rurale.