Guvernul chinez este presat să prevină un eventual declin al populației după decenii de politici intervenționiste în ceea ce privește nașterile. Costurile de trai ridicate au contribuit și ele la scăderea populației.
Nu au fost explicate cauzele exacte ale acestei scăderi dramatice, însă statisticienii au indicat în trecut numărul relativ scăzut de femei tinere, care pot naște copii și costurile ridicate pentru întreținerea unei familii.
Statisticile arată o scădere a cheltuielilor pe cap de locuitor pentru educație, cultură și activități recreaționale, precum și pentru sănătate și servici medicale în zonele rurale din China. În schimb a fost înregistrată o creștere a veniturilor în gospodării. De asemenea, costurile de întreținere a gospodăriei au crescut și ele.
Criza demografică, rezultatul politicilor antinataliste
Problemele demografice ale Chinei sunt în mare măsură determinate de „politica copilului unic” care a fost implementată în 1980 și a durat, cu intermitențe, până în 2015. Această practică face parte dintr-un model răspândit în întreaga lume, în special în Asia de Est.
Guvernul și autoritățile locale au introdus o serie de politici care să inverseze declinul demografic, de la eliminarea limitei de copii pe familie, până la reducerea costurilor educaționale și de creștere a copilului, precum și introducerea unor „perioade de răcire”, înaintea unui divorț.
„Ceea ce face acum guvernul chinez a mai făcut înainte guvernul japonez, iar cel din urmă nu are atât de multe resurse precum China. Japonia poate oferi sisteme de sănătate și educație gratuită, în timp ce China nu poate face asta.” spune Yi Fuxian, specialist în obstetrică și ginecologie la Universitatea Wisconsin-Madison, potrivit The Guardian.
Yi, autorul cărții „Big Country With an Empty Nest”( „O țară mare cu un cuib gol”), spune că societatea chineză a fost influențată de aceste politici și că acestea au modelat gândirea oamenilor.
Mulți oameni vor un singur copil, așa cum a promovat guvernul și s-au cu ideea unui singur copil. Nu și-l doresc pe al doilea sau pe al treilea, în ciuda faptului că politicile s-au schimbat.
Yi Fuxian, specialist în obstetrică – ginecologie la Universitatea Wisconsin-Madison
Omul de știință a mai precizat că „în viitorul apropiat, guvernul chinez nu poate face prea multe” și că trebuie să țină cont de „societeatea și economia sa pentru a face schimbări fundamentale”.
Potrivit ultimelor statistici, în 2020, China avea o populație de 1,4 miliarde de oameni.