The Associated Press a intrat în posesia unui memo datat 14 ianuarie, prin care oficiali de rang înalt din China erau anunțați de oamenii de știință că virusul se transmite de la om la om și erau avertizați că trebuie să se pregătească pentru o pandemie.
În aceeași zi în care autoritățile locale i-au transmis aceste informații, Ma Xiaowei, șeful National Health Commission din China, a negat transmisia interumană, spunând că “nu există dovezi că ar fi posibilă”. Același lucru s-a întâmplat în comunicările oficiale din 15, 16, 17, 18 și 19 ianuarie.
Vreme de șase zile, China a asigurat restul lumii că nu are de ce să se teamă. Timp în care s-ar fi infectat, scrie Business Insider, citând AP, peste 3.000 de oameni.
OMS a dat mai departe informațiile liniștitoare
Organizația Mondială a Sănătății, care lucrează cu date furnizate de autorități, a transmis mai departe același mesaj liniștitor.
Investigațiile preliminare făcute de autoritățile chineze arată că nu există dovezi ale transmisiei interumane.
Organizația Mondială a Sănătății, 14 ianuarie, pe Twitter:
Abia pe 20 ianuarie, după ce președintele Xi Jinping a recunoscut că situația creată de noul coronavirus este gravă și a îndemnat populația să practice distanțarea socială și să evite călătoriile, un epidemiolog de top din China a anunțat că virusul se transmite de la om la om.
Însă era deja sărbătoare în China, cea prin care e marcată intrarea în Noul An. Oamenii au plecat cu milioanele spre locurile natale, pentru a-și vedea familiile. O migrație care a ajutat virusul să se răspândească pe tot teritoriul țării.
Un studiu realizat în martie de cercetători de la University of Southampton, Marea Britanie, arată că dacă autoritățile chineze ar fi anunțat pe 14 ianuarie, nu pe 20, că virusul se transmite de la om la om și ar fi recomandat atunci purtarea măștilor și amânarea călătoriilor, răspândirea SARS-COV-2 ar fi fost mult redusă, iar numărul de infectări ar fi fost cu 66% mai mic.
Cele 6 zile chiar ar fi făcut diferența. În Wuhan, de exemplu, se evita astfel colapsul sistemului medical, ar fi fost cazuri mult mai puține, iar spitalele ar fi făcut față.
Zuo-Feng Zhang, epidemiolog, University of California:
Pe 17 ianuarie, oficial, în Wuhan, epicentrul pandemiei, erau 50 de cazuri. Experți de la Imperial College London, care au modelat evoluția pandemiei, susțin însă că cifra ar trebuie înmulțită cu 35 ca să redea realitatea. 1.750 de cazuri, așadar.
La nivel național, în China, pe 20 ianuarie, erau, tot oficial, 224 de cazuri de COVID. Experți – chiar și chinezi – susțin că cifrele sunt departe de adevăr.
Organizația Mondială a Sănătății a declarat 10 zile mai târziu, pe 30 ianuarie, “urgență mondială”, în urma răspândirii epidemiei de coronavirus în afara Chinei.
Epidemia a fost urcată de OMS la rang de pandemie abia pe 11 martie.
În prezent, sunt peste 2,2 milioane de oameni infectați cu COVID la nivel mondial, iar bilanțul fatalităților a sărit de 156.000.
Foto: EPA, Hepta