Lai Ching-te, care a preluat mandatul în mai, este considerat de China drept un „separatist”. El respinge pretențiile de suveranitate ale Beijingului, afirmând că insula, numită oficial Republica Chineză, își are originile încă de la revoluția din 1911, care a răsturnat ultima dinastie imperială.
Guvernul republican a fugit în Taiwan în 1949, după ce a pierdut războiul civil cu comuniștii lui Mao Zedong, care au înființat Republica Populară Chineză și care continuă să revendice insula drept teritoriu „sacru”.
Vorbind la un eveniment înainte de sărbătorirea Zilei Naționale a Taiwanului din 10 octombrie, Lai Ching-te a menționat că Republica Populară și-a sărbătorit cea de-a 75-a aniversare la 1 octombrie, în timp ce, peste câteva zile, va fi cea de-a 113-a aniversare a Republicii Chineze.
„Prin urmare, în ceea ce privește vârsta, este absolut imposibil ca Republica Populară Chineză să devină „patria” poporului Republicii Chineze. Dimpotrivă, Republica Chineză poate fi patria poporului din Republica Populară chineză, care a împlinit 75 de ani”, a adăugat Lai, în aplauzele asitenței.
„Una dintre cele mai importante semnificații ale acestor sărbători este că trebuie să ne amintim că suntem o țară suverană și independentă”, a conchis Lai Ching-te.
.Președintele chinez, Xi Jinping, într-un discurs în ajunul zilei naționale a țării sale, a reiterat opinia guvernului său că Taiwan este teritoriul său istoric.
Luna trecută, Lai a spus că, dacă pretențiile Chinei asupra Taiwanului sunt legate de integritatea teritorială, atunci ar trebui să ia înapoi și teritoriile din Rusia cedate de ultima dinastie chineză din secolul al XIX-lea.
La sfârșitul lunii trecute, China a trimis 43 de avioane și opt nave de război în jurul Taiwanului.
Anterior, CCTV, postul național de televiziune al Chinei, a difuzat un film documentar despre cum ar arăta un asalt amfibiu asupra Taiwanului, cu imagini de la exerciţii ale forţelor terestre, marinei şi brigăzii de rachete ale Armatei de Eliberare a Poporului.