Într-un moment în care Beijingul este supus presiunilor din partea Statelor Unite și a aliaților săi cu privire la parteneriatul său cu Moscova, China și-a reiterat apelurile pentru o soluționare politică a conflictului din Ucraina, la un an de la invazia Rusiei.
„Conflictul și războiul nu ajută nimănui. Toate părțile trebuie să rămână raționale și să dea dovadă de reținere, să evite aprinderea și agravarea tensiunilor și să prevină deteriorarea și mai mult a crizei”, arată în documentul ministerului chinez.
Documentul în 12 puncte face parte din cele mai recente eforturi ale Beijingului de a se prezenta ca un intermediar neutru al păcii, în timp ce se luptă să-și echilibreze prietenia „fără limite” cu Moscova și relațiile destrămate cu Occidentul, pe măsură ce războiul se prelungește, scrie CNN.
Totuși, pretenția Beijingului de neutralitate este subminată de refuzul său de a recunoaște natura conflictului, pe care a evitat să-l numească „invazie”, și de sprijinul său diplomatic și economic pentru Moscova, subliniază CNN.
Oficialii occidentali și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea în ceea ce privește China, care ar putea lua în considerare să ofere Rusiei asistență militară letală, o acuzație respinsă de Beijing.
Chinezii cer încetarea focului și negocieri de pace: „Nu există câștigători în războaie”
Documentul, care se numește „Poziția Chinei cu privire la o soluție politică la criza din Ucraina”, are următoarele puncte:
- Respectați suveranitatea tuturor țărilor. China consideră că este necesar să se respecte legile internaționale, inclusiv Carta ONU, dar fără standarde duble, iar „suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie, de asemenea, garantate”.
- Renunțați la „mentalitatea războiului rece”. China este convinsă că „securitatea regională nu poate fi asigurată prin întărirea sau extinderea blocurilor militare”. Cere să se ia în serios „interesele legitime de securitate ale tuturor țărilor”, precum și „promovarea construirii unei arhitecturi de securitate europene echilibrate, eficiente și durabile”.
- Încetarea focului. China notează că „nu există câștigători în războaie” și insistă că este necesar să se sprijine reluarea dialogului direct între Rusia și Ucraina, să se promoveze „detensionarea relațiilor” și să se „atingă o încetare a focului”.
- Începeți discuțiile de pace. „Dialogul și negocierile sunt singura cale reală de ieșire din criza ucraineană”, iar comunitatea internațională ar trebui să ajute părțile în conflict „să deschidă ușa unei soluții politice”, precum și să creeze condiții pentru aceasta și să ofere o platformă pentru negocieri.
- Rezolvarea crizei umanitare. Beijingul a cerut „protejarea siguranței civililor” și crearea de coridoare umanitare pentru evacuarea acestora, creșterea ajutorului umanitar și sprijinirea rolului ONU în această problemă.
- Protejați civilii și prizonierii de război. China observă că părțile în conflict ar trebui să se abțină de la atacarea civililor și a bunurilor civile, să protejeze femeile și copiii și să respecte drepturile prizonierilor de război. China a cerut „condiții mai favorabile” pentru schimburile de prizonieri între Rusia și Ucraina.
- Mențineți siguranța centralelor nucleare. Potrivit documentului, toate părțile trebuie să respecte convențiile privind siguranța nucleară și să evite accidentele nucleare provocate de om.
- Reduceți riscurile strategice. Beijingul subliniază că armele nucleare nu pot fi folosite și că utilizarea sau amenințarea cu utilizarea lor trebuie contracarată. Se opune, de asemenea, „dezvoltării și utilizării armelor biologice și chimice de către orice țară în orice circumstanțe”.
- Garantarea exportului de cereale. Toate părțile trebuie să respecte acordul privind transportul cerealelor peste Marea Neagră, semnat de Rusia, Ucraina, Turcia și ONU, în 2022.
- Încheierea sancțiunilor unilaterale. China consideră că astfel de măsuri „nu numai că nu vor rezolva probleme, dar vor crea altele noi”. Beijingul a cerut tuturor țărilor „să înceteze abuzul de sancțiuni unilaterale”.
- Asigurarea stabilității lanțurilor de producție și aprovizionare. Beijingul notează că este necesar să se protejeze economia mondială și să se reziste politizării și utilizării acesteia în scopuri militare.
- Promovarea reconstrucției postbelice. Comunitatea internațională trebuie să ia măsuri pentru a sprijini reconstrucția postbelică în zonele de conflict și este gata să „asiste și să joace un rol constructiv” în această problemă.
Publicarea planului a fost anunțată de Wang Yi, șeful biroului Comisiei de Afaceri Externe a Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, în timpul vizitei sale la Moscova din această săptămână, când s-a întâlnit cu Vladimir Putin.
Foto: EPA