În China, relatările din presa internă privind victimele civile din Bucha au pus rapid accentul pe versiunea rusă, două reportaje televizate importante ale postului național de televiziune CCTV din această săptămână favorizând afirmațiile Moscovei potrivit cărora situația „a fost înscenată” după ce trupele ruse s-au retras din zonă.
Într-unul dintre reportaje, o burtieră care cita poziția oficială a Rusiei și care titra „Ucrainenii au regizat un bun spectacol” apare peste imagini extrem de neclare din orașul ucrainean.
Nu există nicio dovadă care să confirme ceea ce susține Moscova, notează CNN, precizând că imaginile din satelit sugerează că unele cadavre se aflau acolo cel puțin din 18 martie și că martorii oculari au declarat că măcelul a început cu săptămâni în urmă.
Separat, Biroul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a afirmat marți că imaginile șocante de la Bucha au arătat „toate semnele” că civilii au fost „vizați direct și uciși”.
Tot marți, șeful ONU, António Guterres, s-a alăturat apelurilor internaționale tot mai numeroase care cer o anchetă pentru a se stabili dacă au fost comise crime de război în cazul uciderii civililor din orașul ucrainean.
Acuzațiile de crime de război ridică miza poziției Chinei, remarcă CNN. Aparenta încurajare a propagandei ruse de către Beijing este în concordanță cu poziția pe care statul comunist a avut-o încă de la începutul invaziei, refuzând să condamne Rusia – și acasă, și la nivel extern, prin intermediul reprezentanților săi diplomatici – chiar și atunci când numărul de morți în rândul civililor crește.
În schimb, Beijingul a încercat să se prezinte ca un actor neutru, făcând apel la pace, în timp ce dă vina pe Statele Unite pentru evoluția conflictului militar.
Acest lucru este evident într-un editorial publicat miercuri în tabloidul naționalist chinez Global Times, care pare să pună la îndoială veridicitatea a ceea ce a numit, între ghilimele, „incidentul de la Bucha” și să absolve Rusia de responsabilitatea masacrului.
„Este regretabil că, după dezvăluirea «incidentului de la Bucha», SUA, inițiatorul crizei ucrainene, nu au dat niciun semn care să îndemne la pace și la încurajarea negocierilor, ci sunt gata să exacerbeze tensiunile dintre Rusia și Ucraina”, scrie în editorialul publicat în Global Times.
„Indiferent de modul în care a avut loc «incidentul de la Bucha», nimeni nu poate nega cel puțin un lucru: războiul în sine este principalul vinovat de dezastrul umanitar”, mai scrie autorul textului.
Un dușman comun
Tensiunile crescânde cu SUA au dus la o mai mare apropiere între Moscova și Beijing în ultimii ani, președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez, Xi Jinping, anunțând, cu doar câteva săptămâni înainte de invazia Rusiei, că parteneriatul dintre țările lor nu are „nicio limită”.
De când Rusia și-a început invazia, Beijingul a fost supus unor presiuni considerabile pentru a denunța acțiunile Rusiei și pentru a se alătura țărilor din întreaga lume în impunerea de sancțiuni împotriva Moscovei. În schimb, oficialii chinezi au refuzat să folosească termenul de invazie pentru a descrie acțiunile Rusiei și au declarat în mod repetat că își vor urma propria cale atunci când vine vorba de răspunsul lor.
Marți, în cadrul unei sesiuni speciale a Consiliului de Securitate al ONU, ambasadorul chinez Zhang Jun a recunoscut că imaginile cu civilii morți din Bucha sunt „profund tulburătoare”, dar când a venit vorba de atribuirea vinei pentru această situație, el a îndemnat „toate părțile” să „dea dovadă de reținere și să evite acuzațiile nefondate”.
„Circumstanțele relevante și cauzele specifice ale incidentului ar trebui să fie verificate și stabilite. Orice acuzații ar trebui să se bazeze pe fapte”, a declarat Zhang.
Comentarii similare au fost făcute miercuri, în cadrul unui briefing de presă periodic, de către purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, care a declarat că „problemele umanitare nu ar trebui să fie politizate”.
„Toate părțile ar trebui să dea dovadă de reținere și să evite acuzațiile nefondate” înainte de încheierea anchetei, a declarat Wang Wenbin, adăugând că Beijingul „este dispus să continue să colaboreze cu comunitatea internațională pentru a evita ca civilii să fie afectați”.
Dar, acasă, China a difuzat un mesaj mai țintit, unul care se înscrie într-o istorie mai lungă în care presa de stat rusească și chineză își consolidează reciproc narațiunile – pe teme precum comportamentul față de dizidenții ruși, protestele pro-democrație din Hong Kong și originile COVID-19 -, în timp ce încearcă să respingă caracterizările oficialilor și ale presei occidentale.
Într-un exemplu de astfel de suprapunere de narațiuni, agenția de stat China News Service a publicat marți o postare pe platforma populară de socializare Weibo, asemănătoare Twitter, cu hashtag-ul „Rusia arată aceste imagini video pentru a dovedi că incidentul de la Bucha este o înscenare”, făcând referire la o știre a unei agenții ruse de știri, controlată de stat.
Dar, pe măsură ce Beijingul amplifică pe plan intern retorica rusă în relatările presei, pot fi observate unele manifestări publice de scepticism, chiar și pe platformele de socializare din China, monitorizate foarte atent de autorități.
Într-un exemplu recent, un blogger militar foarte urmărit a scris duminică că ucrainenii sunt responsabili de comiterea unui „masacru” împotriva civililor – dar mai mulți utilizatori care au reacționat au sugerat, în comentariile lor, că informațiile din postare sunt greșite.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia