H3N8, care a apărut pentru prima dată pe continentul nord-american, a fost considerat până acum transmisibil la cai, câini şi lei de mare.
Virusul nu a fost detectat la oameni până la primele două cazuri, non-letale, în China, în lunile aprilie şi mai ale anului trecut.
Femeia care a murit avea vârsta de 56 de ani şi locuia în provincia Guangdong, din sud-estul Chinei.
Ea s-a îmbolnăvit pe 22 februarie, a fost internată cu pneumonie severă pe 3 martie şi a decedat pe 16 martie, a precizat OMS.
„Pacienta avea mai multe afecțiuni preexistente. Avea antecedente de expunere la păsări de curte înainte de debutul bolii și un istoric de prezență a păsărilor sălbatice în jurul casei sale”, a precizat agenția de sănătate a ONU, într-un comunicat.
„Niciunul dintre contactele apropiate ale acestui caz nu a dezvoltat infecţie sau simptome ale bolii la momentul redactării acestui raport”, a adăugat ONU.
În timp ce frecventarea unei piețe de păsări de curte vii ar fi putut cauza infecția, „este încă neclar care este sursa exactă a acestei infecții și cum este legat acest virus de alte virusuri ale gripei aviare A(H3N8) care circulă la animale”, a precizat OMS, solicitând continuarea investigațiilor la animale și la oameni.
Dintre cele două cazuri de anul trecut, un pacient a dezvoltat o afecțiune critică, în timp ce celălalt a avut o boală ușoară. Ambele persoane au dobândit probabil infecția în urma expunerii directe sau indirecte la păsări de curte infectate, potrivit OMS.
„Se pare că acest virus nu are capacitatea de a se răspândi cu ușurință de la o persoană la alta și, prin urmare, riscul ca acesta să se răspândească printre oameni la nivel național, regional și internațional este considerat a fi scăzut”, a adăugat organizația cu sediul la Geneva.
„Cu toate acestea, din cauza naturii în continuă evoluție a virusurilor gripale, OMS subliniază importanța supravegherii la nivel mondial pentru a detecta schimbările virologice, epidemiologice și clinice asociate cu virusurile gripale aflate în circulație și care pot afecta sănătatea umană (sau animală)”, a mai transmis ONU.
Cazurile de gripă aviară la om sunt, de obicei, rezultatul expunerii directe sau indirecte la păsări de curte vii sau moarte, care au fost infectate, sau la medii contaminate.
Foto: Profimedia Images
Misu1950 • 12.04.2023, 08:34
Este de neconceput ca alta tara sa-i ia fata Chinei in premierele cu microbi si virusi!! Partea proasta e ca zidul chinezesc nu acopera toata granita si nu e mai inalt cu vreo zece metrii...