„China îşi exprimă nemulţumirea puternică şi protestul faţă de utilizarea forţei de către SUA pentru a ataca aeronavele civile fără pilot, încălcând grav practica internațională. Partea chineză a informat în repetate rânduri partea SUA după verificarea faptului că dirijabilul este pentru uz civil şi a intrat în SUA din cauza forţei majore. A fost un accident”, se arată în comunicatul de la Beijing, care a fost publicat duminică dimineaţa.
„China a cerut în mod clar SUA să se ocupe de asta în mod corespunzător, într-o manieră calmă, profesionistă şi reţinută. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA a declarat, de asemenea, că balonul nu va reprezenta o ameninţare militară sau personală pentru personalul de la sol. China va proteja cu hotărâre drepturile şi interesele legitime ale companiilor relevante, rezervându-şi în acelaşi timp dreptul de a avea reacţii suplimentare necesare”, a mai transmis ministerul chinez.
SUA au doborât „balonul-spion” deasupra Oceanului Atlantic
Oficialii Pentagonului au negat categoric afirmaţia Chinei că balonul a servit unui scop de cercetare civilă.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că balonul doborât de SUA deasupra Oceanului Atlantic, sâmbătă, a fost folosit de guvernul chinez „într-o încercare de a supraveghea locuri strategice din Statele Unite”, anunţă CNN.
„Departamentul Apărării a dezvoltat opţiuni pentru a doborî balonul în siguranţă peste apele noastre teritoriale, în timp ce îi monitoriza îndeaproape calea şi activităţile de colectare a informaţiilor”, a subliniat Austin, adăugând că liderii militari s-au coordonat cu guvernul canadian în cadrul misiunii.
SUA au doborât balonul „spion” chinezesc deasupra Oceanului Atlantic, au anunţat oficiali americani.
Preşedintele Joe Biden a afirmat că a solicitat doborârea balonului „cât mai curând posibil”, după ce a aflat miercuri de faptul că survolează teritoriul SUA.
Biden i-a felicitat sâmbătă pe piloţii care au doborât „cu succes” balonul chinez, „de dimensiunea a trei autobuze”, care survola Statele Unite de câteva zile, notează agenția France Presse, preluată de Agerpres.
Am ordonat Pentagonului miercuri să-l doboare cât mai curând posibil. Vreau să îi felicit pe piloţii care au făcut-o.
Joe Biden:
Moment the #ChineseSpyBalloon was shot down. #Balloon pic.twitter.com/H9skbByLUs
— Michael Steinberg (@MichaelWX18) February 4, 2023
Balonul survolează de câteva zile SUA
Joi, oficialii Pentagonului au dezvăluit că un balon de supraveghere despre care se credea că este de origine chineză a fost detectat zburând deasupra statului Montana. Ministerul de Externe de la Beijing a recunoscut vineri că balonul aparține Chinei, susținând că este vorba despre un „dirijabil” meteorologic civil care a deviat de pe traseul său din cauza rafalelor de vânt.
Oficiali de rang înalt ai Departamentului de Stat au contestat această afirmație, identificând balonul ca fiind un aparat chinez de supraveghere și calificând prezența acestuia în spațiul aerian american drept o încălcare „inacceptabilă” a suveranității teritoriale a SUA.
Mai mult, șeful diplomației americane, Antony Blinken, și-a amânat, din cauza incidentului, pe termen nedefinit vizita planificată în China, unde urma să se întâlnească cu președintele Xi Jinping, și a calificat, într-o convorbire telefonică pe care a avut-o vineri cu omologul său Wang Yi, acțiunile Chinei drept „iresponsabile”.
În replică, Ministerul chinez de Externe a încercat să minimalizeze decizia lui Blinken, chiar dacă relațiile diplomatice s-au tensionat după incidentul în care este implicat balonul care a alungat liniștea americanilor aflați sub traiectoria lui.
„În realitate, SUA și China nu au anunțat niciodată nicio vizită (a lui Blinken, n.r.). SUA au făcut un astfel de anunț și este treaba lor, iar noi respectăm acest lucru”, a precizat Ministerul chinez de Externe, într-o declarație emisă sâmbătă dimineață.