Beijingul a refuzat să accepte părți dintr-o declarație a G20 care condamna agresiunea Rusiei „în cei mai puternici termeni”. La rândul său, Moscova a spus că țările occidentale „anti-ruse” au „destabilizat” G20.
India, care a găzduit discuțiile G20 de săptămâna aceasta în orașul Bengaluru, a emis o declarație despre reuniunea din această săptămână în care afirmă că au existat „evaluări diferite ale situației” din Ucraina și ale sancțiunilor impuse Rusiei.
O notă de subsol spunea că două paragrafe care sintetizează războiul au fost „susținute de toate țările membre, cu excepția Rusiei și Chinei”. Paragrafele proveneau din Declarația liderilor G20 de la Bali din noiembrie și criticau „în cei mai puternici termeni agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei”.
După reuniunea G20, Ajay Seth, un înalt oficial indian, a declarat într-o conferință de presă că reprezentanții ruși și chinezi nu au fost de acord cu formularea privind Ucraina, întrucât „mandatul lor este să se ocupe de probleme economice și financiare”.
„Pe de altă parte, toate celelalte 18 țări au simțit că războiul are implicații pentru economia globală” și trebuie menționat în documentul final, a adăugat el.
Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că regretă faptul că „activitățile G20 continuă să fie destabilizate de colectivul occidental și utilizate într-un mod anti-rus”. Moscova a acuzat Statele Unite, Uniunea Europeană și statele din G7 de „șantaj”, îndemnându-le să „recunoaște realitățile obiective ale unei lumi multipolare”.
Dar ministrul german de finanțe, Christian Lindner, a contrazis acuzațiile Moscovei. „Acesta este un război. Și acest război are o cauză, și anume Rusia și Vladimir Putin. Acest lucru trebuie exprimat clar la această reuniune al miniștrilor de finanțe din G20″.
De asemenea, reuniunile anterioare ale membrilor G20 nu au reușit să producă o declarație comună, de când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut.
De altfel, Beijingul s-a abținut și joi la Adunarea General a ONU în care s-a adoptat o rezoluție de condamnare a războiului din Rusia prin care se cere retragerea trupelor ruse. Rezoluția a trecut cu 141 de voturi pentru, 7 împotrivă și 32 de abțineri.
De asemenea, tot în această săptămână, China a publicat un plan în 12 puncte pentru încheierea războiului din Ucraina, în care a cerut discuții de pace și respectarea suveranității naționale. Cu toate acestea, documentul în 12 puncte nu spunea în mod expres că Rusia trebuie să-și retragă trupele din Ucraina și nu a condamnat invazia Rusiei.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina