La Conferința de Securitate de la Munchen, de la sfârșitul săptămânii trecute, secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a renunțat la amabilitățile diplomatice și l-a confruntat în mod direct pe diplomatul chinez Wang Yi.

„Suntem foarte îngrijorați de faptul că China ia în considerare posibilitatea de a oferi sprijin letal Rusiei în agresiunea sa împotriva Ucrainei”, a declarat Blinken la postul american de televiziune NBC. „Și am spus clar că acest lucru ar avea consecințe grave și în relația noastră”, a adăugat el.

China a reacționat rapid, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe acuzându-l pe Blinken că răspândește dezinformări. Dar informațiile obținute de Der Spiegel indică faptul că planificata cooperare dintre Beijing și Moscova merge chiar mai departe.

Potrivit acestor informații, armata rusă este angajată în negocieri cu producătorul chinez Xian Bingo Intelligent Aviation Technology, pentru producția în masă de drone kamikaze destinate Moscovei.

Der Spiegel scrie că Bingo a fost de acord să fabrice și să testeze 100 de drone prototip ZT-180 înainte de a le livra Ministerului rus al Apărării până în aprilie 2023. Experții militari consideră că drona ZT-180 este capabilă să transporte un focos de 35 până la 50 de kilograme.

Sursele consideră că designul vehiculului aerian fără pilot ar putea fi similar cu cel al dronei kamikaze Shaheed 136, a Iranului. Armata rusă a desfășurat sute de astfel de drone în atacurile sale asupra Ucrainei, lovind clădiri rezidențiale, centrale electrice și instalații de încălzire, provocând adesea victime civile.

Ajutor extins al Chinei

Într-un pas suplimentar, Bingo ar plănui să livreze componente și know-how în Rusia, astfel încât țara să poată produce singură aproximativ 100 de drone pe lună.

China, scrie revista germană, avea deja planuri anul trecut de a oferi armatei ruse un sprijin mult mai substanțial decât cel cunoscut.

Potrivit informațiilor obținute de Der Spiegel, companiile aflate sub controlul Armatei Populare de Eliberare a Chinei plănuiau să livreze piese de schimb pentru avioanele de luptă rusești SU-27 și alte modele.

China plănuise deja falsificarea documentelor de transport pentru ca piesele destinate avioanelor militare să pară a fi piese de schimb pentru aviația civilă.

Nu ar fi singurul ajutor chinez destinat Rusiei. De luni de zile, printre oficialii din domeniul securității circulă rapoarte potrivit cărora companiile chineze au furnizat părții ruse imagini din satelit ale zonelor de luptă din Ucraina.

În semn de răspuns, guvernul SUA a plasat recent compania chineză de sateliți Changsha Tianyi Space Science and Technology Institute pe lista sa de sancțiuni. Washingtonul susține că imaginile companiei au fost obținute de Grupul Wagner – unitatea privată de mercenari ruși, cunoscută pentru brutalitatea sa – pentru a permite „operațiuni de luptă în Ucraina”.

Echipamentele militare rusești beneficiază uneori chiar de componente fabricate în Occident, care ajung în Rusia prin China. În ianuarie, postul public de televiziune olandez NOS a raportat, spre exemplu, că microcipuri olandeze au fost livrate industriei rusești de apărare prin intermediul unor companii chineze.

Potrivit informațiilor, o analiză efectuată de forțele ucrainene a armelor ofensive rusești confiscate, precum rachete, elicoptere și drone sau resturi ale acestora, a arătat că microcipurile din Olanda ar fi fost instalate în 10 din cele 27 de arme rusești inspectate.

Dronele civile ar fi fost folosite pentru recunoaștere de război

Guvernul de la Berlin deține, de asemenea, informații care sugerează că China livrează clienților ruși drone disponibile în comerț care pot fi folosite, de asemenea, în scopuri de recunoaștere în cadrul războiului din Ucraina. Oficialii militari se referă la aceste dispozitive ca fiind cu dublă utilizare, deoarece au utilitate atât în aplicații civile, cât și militare.

Potrivit informațiilor obținute de Der Spiegel, dronele sunt livrate forțelor rusești de către companii de import-export controlate de chinezi prin intermediul Emiratelor Arabe Unite.

Persoane familiarizate cu aceste tranzacții spun că există dovezi care indică faptul că forțele rusești au desfășurat astfel de drone pentru a efectua recunoașteri de-a lungul frontului din Ucraina.

Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care atât cancelarul german Olaf Scholz, cât și ministrul german de externe Annalena Baerbock au abordat problema unui posibil sprijin militar din partea Beijingului pentru Moscova în discuțiile cu ministrul chinez de externe Wang la Conferința de Securitate de la München.

„Am spus clar în ultima mea conversație cu reprezentanții Chinei că acest lucru nu poate fi acceptat”, a declarat cancelarul în cadrul emisiunii politice „Maybrit Illner” de la postul public de televiziune ZDF.

Surse politice au declarat pentru Der Spiegel că Wang a reacționat cu răceală atunci când a fost confruntat de germani. Acesta ar fi spus că China respectă regulile.

Ministerul chinez de Externe a negat, de asemenea, livrările de arme către Rusia, fără a aborda acuzațiile specifice.

„Este cunoscut faptul că țările NATO, inclusiv SUA, sunt cea mai mare sursă de armament pentru câmpul de luptă din Ucraina, dar continuă să afirme că China ar putea furniza arme Rusiei”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe pentru Der Spiegel.

„Acesta este un truc familiar folosit și expus imediat după izbucnirea crizei ucrainene. Îndemnăm NATO să renunțe la speculațiile nefondate și la calomniile împotriva Chinei pe tema Ucrainei”, a adăugat oficialul.

La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News