De la preluarea mandatului în iunie anul trecut, președintele iranian Ebrahim Raisi a urmat o politică de „privire spre est” pentru a adânci legăturile cu China și Rusia. Teheranul s-a alăturat Organizației de Cooperare de la Shanghai în septembrie, un organism de securitate din Asia Centrală condus de Beijing și Moscova.

Ministrul de externe Hossein Amirabdollahian a vizitat China săptămâna trecută, iar președintele Iranului s-a întâlnit joi cu Vladimir Putin la Moscova. China, Rusia și Iran au început exerciții navale comune în 2019, iar ele vor continua în viitor.

„Scopul acestui exercițiu este de a consolida securitatea în regiune și de a extinde cooperarea multilaterală dintre cele trei țări pentru a sprijini în comun pacea mondială, securitatea maritimă și pentru a crea o comunitate maritimă cu un viitor comun”, a declarat oficialul iranian pentru ISNA. .

Exercițiile includ diverse exerciții tactice, cum ar fi salvarea unei nave care arde, eliberarea unei nave deturnate și tragerea în ținte aeriene pe timp de noapte.

Evenimentul vine în timp ce Occidentul și Rusia negociează pentru o rezolvare a crizei din jurul Ucrainei. Rusia „aproape a finalizat” comasarea trupelor lângă granița cu Ucraina, avertiza miercuri Kievul. Peste 127.000 de militari au fost comasați de Rusia în apropiere de granița cu Ucraina, anunță ministrul apărării de la Kiev, iar temerilor privind o posibilă invazie sunt în creștere.

Secretarul de stat american Blinken se află în turneu în Europa și se va întâlni cu președintele ucrainean Vladimir Zelenski și apoi va călători la Berlin, pentru discuții cu aliații din NATO înainte de a merge la Geneva pentru a se întâlni cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, după ce negocierile de săptămâna trecută nu au produs nicio detensionare a situației.

Urmărește-ne pe Google News