„G20 este principalul forum de cooperare economică internațională. Rusia este un stat membru important al G20, niciun membru nu are dreptul să excludă un alt stat”, a declarat, în faţa presei, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin.

Reacția Beijingului vine după ce consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a evocat marţi o posibilă excludere a preşedintelui rus Vladimir Putin din G20, al cărui summit viitor este programat în Indonezia la sfârşitul anului.

„În privinţa G20, voi spune doar atât: noi considerăm că Rusia nu se poate comporta în instituţiile internaţionale şi în comunitatea internaţională ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic”, a declarat Sullivan.

„Dar, în ce priveşte instituţii precise şi decizii precise, am dori să avem consultări cu aliaţii noştri, cu partenerii din aceste instituţii înainte de a ne pronunţa”, a precizat Jake Sullivan, înaintea reuniunilor NATO, G7 şi a summitului UE la care preşedintele Joe Biden va participa joi, la Bruxelles, şi de la care se aşteaptă noi sancţiuni contra Rusiei.

Posibilitatea ca Rusia să fie exclusă din grupul G20 al celor mai mari economii ale lumii a apărut pe masa opțiunilor Occidentului după ce ministrul polonez al dezvoltării economice și tehnologiei, Piotr Nowak, a anunțat, marți, că a abordat această variantă într-o întâlnire la Washington, unde propunerea ar fi primit un răspuns pozitiv.

„Am făcut o propunere de excludere a Rusiei din G20, care a fost primită cu un răspuns pozitiv, iar problema urmează să fie prezentată președintelui Biden”, a transmis Piotr Nowak.

Putin intenționează să meargă la summitul G20 din Indonezia

Miercuri, ambasadoarea Rusiei la Jakarta, Liudmila Vorobiova, a respins ideea excluderii Rusiei din G20 și a anunțat că președintele Vladimir Putin intenţionează să participe la summitul care va găzduit de Indonezia, relatează Reuters.

Potrivit unor surse participante la discuțiile privind o eventuală excludere a Rusiei din G20, Statele Unite și aliații lor occidentali evaluează în prezent dacă Moscova ar trebui să mai rămână sau nu, după invadarea Ucrainei, în cadrul Grupului celor douăzeci de economii majore ale lumii.

Sursele Reuters au precizat că orice tentativă de a exclude Rusia ar fi probabil respinsă de alte state din grup, ceea ce ce ar crește șansele ca unele țări să boicoteze, drept răspuns, reuniunile G20.

Ambasadoarea Rusiei în Indonezia a declarat că Vladimir Putin intenționează să călătorească în stațiunea indoneziană Bali pentru summitul G20 din noiembrie.

„Va depinde de multe, multe lucruri, inclusiv de situația COVID, care se îmbunătățește. Până acum, intenția lui este… își dorește (să participe, n.r.)”, a declarat ambasadoarea Liudmila Vorobiova, într-o conferință de presă.

Întrebată despre informațiile potrivit cărora Rusia ar putea fi exclusă din G20, ambasadoarea a spus că acesta este un forum în cadrul căruia se discută probleme economice și nu o criză precum cea din Ucraina.

„Desigur, excluderea Rusiei din acest tip de forum nu va ajuta la rezolvarea acestor probleme economice. Dimpotrivă, fără Rusia ar fi dificil să se facă acest lucru”, a precizat Liudmila Vorobiova.

Ministerul de Externe al Indoneziei a refuzat să comenteze intenția Occidentului de a exclude Rusia din G20.

De altfel, Vorobieva a cerut Indoneziei să nu se lase influențată de presiunile din partea statelor occidentale.

„Sperăm cu adevărat că guvernul indonezian nu va ceda presiunii oribile care este exercitată nu doar asupra Indoneziei, ci și asupra mai multor alte țări din lume din partea Occidentului”, a spus Vorobieva, adăugând că Rusia participă activ la toate reuniunile G20.

În urma anunțului de marți al ministrului polonez Piotr Nowak, cancelarul german Olaf Scholz a spus că membrii G20 vor trebui să decidă asupra acestei chestiuni, dar a precizat că problema nu reprezintă o prioritate acum.

„Când vine vorba de întrebarea cum să procedăm cu Organizația Mondială a Comerțului și G20, este imperativ să discutăm această problemă cu țările implicate și să nu decidem individual”, a declarat Scholz.

„Este destul de clar că suntem ocupați cu altceva decât să ne reunim în astfel de întâlniri. Avem nevoie urgentă de o încetare a focului (în Ucraina, n.r.)”, a adăugat cancelarul federal al Germaniei.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

 
 

Urmărește-ne pe Google News