Deși Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping s-au angajat la sfârșitul lunii decembrie, în timpul unei videoconferințe, să consolideze legăturile bilaterale, sursele au declarat pentru FT că neîncrederea față de liderul rus este în creștere în rândul eșaloanelor superioare ale Partidului Comunist Chinez.

„Decizia privind invazia a fost luată de un grup foarte mic de persoane. China nu ar trebui să urmeze pur și simplu Rusia”, a declarat un oficial chinez anonim, citat de FT. „Putin este nebun”, a adăugat acesta.

Potrivit surselor publicației economice britanice și contrar versiunii general acceptate a evenimentelor, China nu era la curent cu planul Kremlinului de a lansa anul trecut o invazie militară pe scară largă în Ucraina și se aștepta cel mult la o operațiune militară limitată.

În timpul unei întâlniri din 4 februarie 2022, Putin l-ar fi informat pe Xi că Rusia „nu ar exclude luarea oricăror măsuri posibile dacă separatiștii din estul Ucrainei atacă teritoriul rus și provoacă dezastre umanitare”.

Eșecul Beijingului de a obține informații exacte cu privire la planurile lui Putin a lăsat China nepregătită pentru gestionare crizei provocate de invazie și a dus la retrogradarea viceministrului chinez de atunci al afacerilor externe, Le Yucheng, un expert de top în ceea ce privește chestiunile legate de Rusia, potrivit FT.

Oficiali chinezi anonimi au precizat că ei cred că obiectivele Kremlinului în Ucraina sunt sortite eșecului și că Rusia va ajunge o „putere neînsemnată” atunci când va ieși din conflict.

Cu toate acestea, Beijingul are încă multe de câștigat din relația sa cu Kremlinul pe termen scurt, considerând că apropierea de Putin este o monedă de schimb utilă în relația Chinei cu Europa, au precizat sursele FT.

China speră, de asemenea, să profite de pe urma boom-ului de reconstrucție postbelică din Ucraina, au adăugat oficialii chinezi citați.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News