Dezvăluirile vin în contextul în care China se confruntă cu un val rar de proteste care a fost generat de tragediile provocate de măsurile foarte dure aplicate de autorități timp de trei ani în cadrul politicii „zero Covid”. De la solicitări de oprire a acestor măsuri, protestatarii au ajuns până la a cere demisia președintelui Xi Jinping, un gest rar de disidență într-un regim autoritar în care orice critică este cenzurată.
Un protestatar a declarat pentru CNN că a primit un apel telefonic miercuri de la un ofițer de poliție, care a dezvăluit că a fost urmărit deoarece semnalul telefonului său mobil a fost înregistrat în vecinătatea locului de protest.
Potrivit unei înregistrări a conversației telefonice ascultată de CNN, protestatarul a fost întrebat dacă a mers lângă râul Liangma duminică seara. Când a negat, a fost imediat întrebat: „Atunci de ce a apărut numărul tău de telefon mobil acolo?”
Autoritățile i-au cerut să se prezinte la o secție de poliție pentru audieri și să semneze un proces-verbal. Când a întrebat de ce trebuie să se conformeze, polițistul i-a transmis că este „un ordin de la Biroul Municipal de Securitate Publică din Beijing”, potrivit înregistrării.
Unii demonstranți și-au luat măsuri de precauție pentru a nu fi urmăriți sau identificați. Un protestatar a declarat pentru CNN că și-a ținut telefonul pe modul avion în timpul demonstrației și că nu a fost contactat de poliție.
Tehnologia, folosită pentru controlul populației
În China mai au loc protestele din cauza unor nemulțumiri la nivel local, dar valul actual de proteste este unul fără precedent de la reprimarea brutală a mișcării pro-democrație din Piața Tiananmen din 1989. De la venirea la putere a liderului chinez Xi Jinping în 2012, Partidul Comunist și-a întărit controlul asupra tuturor aspectelor de viață, a lansat o represiune radicală împotriva disidenței și a construit un sistem de supraveghere de înaltă tehnologie.
Aparatul de securitate al Chinei a acționat rapid săptămâna aceasta pentru a înăbuși protestele în masă care au cuprins țara, menținând o prezență puternică a poliției în locații în care mulțimile s-au adunat în weekend sau plănuiau să facă acest lucru.
În Shanghai, locul unde protestatarii au îndrăznit să-i ceară demisia președintelui Xi Jinping timp de două nopți consecutive, poliția a percheziționat telefoanele mobile ale rezidenților pe străzi și în metrou pentru a găsi rețele private virtuale (VPN) care pot fi folosite pentru a ocoli supravegherea internetului. Deși interzise în China, VPN-urile sunt des folosite de protestatari.
De asemenea, poliția a confiscat telefoanele mobile ale protestatarilor aflați în arest, potrivit a doi protestatari care au vorbit cu CNN. Unul dintre aceștia, care a fost arestat în weekend, a spus că li s-a cerut să predea telefonul și parola poliției ca „probă” în dosar.
Ei au spus că se tem că poliția va exporta datele de pe telefonul lor pentru a le analiza, întrucât polițiștii le-au spus că le pot ridica abia după o săptămână. Un alt protestatar a spus că poliția i-a returnat telefonul la eliberare, dar ofițerii au șters albumul foto și au eliminat aplicația de mesagerie WeChat.
În ciuda represiunii dure, protestatarii au avut un succes parțial pentru că autoritățile chineze au început o schimbare în abordarea politicii anti-COVID, iar multe restricții au fost ridicate în marile orașe, în ciuda numărului ridicat de cazuri zilnice. Chiar unul dintre cei mai importanți oficiali din domeniul gestionării pandemiei a declarat că țara intră într-o „nouă etapă și misiune”.