Xi a spus că situația din Ucraina este „îngrijorătoare” și China este „profund îndurerată de izbucnirea din nou a războiului pe continentul european”, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe de la Beijing.

Liderul de la Beijing a subliniat necesitatea de a sprijini negocierile de pace și a încurajat cele două părți să „mențină discuțiile și să aducă rezultate pașnice”, potrivit declarației de marți.

„China va rămâne în comunicare și coordonare cu Franța, Germania și UE și, în lumina nevoilor părților implicate, va lucra activ împreună cu comunitatea internațională”, transmite partea chineză, care adăugă că toate eforturile „în favoarea unei reglementări pașnice a crizei trebuie susținute”.

Potrivit Ministerului de Externe al Chinei, Scholz și Macron au declarat sunt pregătiți să consolideze comunicarea și coordonarea cu Beijingul pentru a promova discuțiile pentru pace.

China și Rusia împărtășesc un interes strategic de a provoca Occidentul, dar invazia Ucrainei a reprezentat o provocare pentru parteneriatul lor. China nu a condamnat direct acțiunile Rusiei și nici nu a impus sancțiuni, dar nici nu a ajutat economia rusă, care a fost lovită de sancțiuni fără precedent. Analiștii spun că băncile și companiile chineze se tem și de sancțiuni secundare dacă au de-a face cu Rusia.

China a cerut părților să exercite „limitarea maximă” pentru a preveni o criză umanitară masivă și a spus că este pregătită să ofere Ucrainei ajutoare umanitare suplimentare. Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat săptămâna trecută că chinezii sunt „gata să caute o soluție pașnică” în discuțiile diplomatice pentru a pune capăt războiului.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News