Beijingul contraatacă 

Conform surselor citate de agenția de presă, oficialii de propagandă ai Partidului Comunist au jucat un rol principal în formularea răspunsului Chinei. 

Purtătorii de cuvânt ai guvernului au postat pe rețelele sociale clipuri sfidătoare cu fostul lider Mao Zedong spunând „nu vom ceda niciodată”.

De altfel, China a râs de tarifele impuse de Donald Trump și cu ajutorul videoclipurilor realizate cu inteligența artificială.

Ca parte a „războiului”, birocrații din ministerele afacerilor externe și comerțului au primit ordin să-și anuleze planurile de vacanță și să-și țină telefoanele mobile deschise non-stop.

De asemenea, departamentele care se ocupă de SUA au fost consolidate.

Poziția critică a întregului guvern a marcat o schimbare bruscă pentru Beijing, care încercase anterior să evite un război comercial.

Diplomația chineză în acțiune

Diplomații chinezi au contactat alte guverne vizate de tarifele lui Trump, inclusiv aliații tradiționali ai SUA din Europa, Japonia și Coreea de Sud. Au fost trimise scrisori către mai multe țări, căutând colaborare.

Un purtător de cuvânt al ambasadei Chinei la Washington a declarat pentru Reuters că Beijingul nu dorește să poarte războaie comerciale, „dar nu se teme de ele”.

Urmările vijeliei care a făcut prăpăd în București și pe autostrada A1: o femeie a murit în Otopeni, mașini zdrobite de copaci, trafic aerian afectat
Recomandări
Urmările vijeliei care a făcut prăpăd în București și pe autostrada A1: o femeie a murit în Otopeni, mașini zdrobite de copaci, trafic aerian afectat

Oficialul a adăugat că dacă SUA își pune propriile interese deasupra binelui public al comunității internaționale, „va întâmpina cu siguranță o opoziție mai puternică”.

După represaliile inițiale ale Chinei, Trump a declarat: „China a jucat greșit, au intrat în panică – singurul lucru pe care nu și-l pot permite să-l facă!”. El a sugerat, de asemenea, că Beijingul dorea să încheie o înțelegere, dar „pur și simplu nu au știut cum să procedeze”.

Oficialii americani au dat vina pe China pentru impas, considerând că excedentul comercial de trilioane de dolari al acesteia cu lumea este rezultatul unor abuzuri ale sistemului comercial global.

Relațiile dintre China și SUA, în impas

Chiar și după ce Donald Trump a fost ales cu promisiunea unor tarife ridicate, relațiile cu Beijingul au avut un început politicos.

Trump l-a invitat pe Xi Jinping la inaugurarea sa, la care a participat în cele din urmă vicepreședintele chinez Han Zheng.

Lucrurile au început să se deterioreze curând după aceea. 

În timpul primei administrații Trump, Beijingul avea mai multe canale de comunicare la nivel înalt, cel mai notabil fiind între ambasadorul de atunci, Cui Tiankai, și ginerele lui Trump, Jared Kushner.

Elena Udrea, primele declarații la ieșirea din închisoare: „Văzând cine face politică azi mai că m-ar bate gândul să revin. Glumesc. Am făcut Gala Bute cu mândrie”
Recomandări
Elena Udrea, primele declarații la ieșirea din închisoare: „Văzând cine face politică azi mai că m-ar bate gândul să revin. Glumesc. Am făcut Gala Bute cu mândrie”

De data aceasta nu există un canal echivalent, potrivit unui oficial de la Beijing familiarizat cu legăturile dintre China și SUA. 

Un oficial al administrației Trump a declarat că SUA a „clarificat Chinei că dorim ca contactul la nivel de lucru să continue… dar nu ne vom angaja de dragul angajamentului și în dialoguri care nu promovează interesele americane”.

Eforturi diplomatice eșuate

Ambasadorul chinez în SUA, Xie Feng, a făcut încercări nereușite înainte de alegeri de a-l contacta pe aliatul miliardar al lui Trump, Elon Musk.

Ministrul chinez de externe Wang Yi a încercat să se întâlnească cu secretarul de stat Marco Rubio, un critic al Chinei sancționat de Beijing, în timpul unei vizite din februarie la New York pentru a prezida o sesiune a ONU, dar nu a obținut o întâlnire.

Wang nu a reușit nici în eforturile sale de a se întâlni în acea călătorie cu consilierul pentru securitate națională Mike Waltz. Wang avusese numeroase discuții cu predecesorul lui Waltz, Jake Sullivan, inclusiv una care a dus la un rar schimb de prizonieri.

Într-un interviu acordat ABC News, secretarul american al Comerțului, Howard Lutnick, a declarat că au existat discuții inițiale prin intermediari între SUA și China.

Ce s-a pierdut exact la autostrăzile scoase din PNRR. Soarta proiectelor rămase fără finanțare
Recomandări
Ce s-a pierdut exact la autostrăzile scoase din PNRR. Soarta proiectelor rămase fără finanțare

„Cu toții ne așteptăm ca președintele Statelor Unite și președintele Xi al Chinei să rezolve această problemă”, a spus Lutnick.

Trump a declarat reporterilor că ar fi dispus să se întâlnească cu Xi, pe care l-a descris și ca prieten. El nu a oferit detalii despre o posibilă înțelegere.

Oficialul administrației Trump a spus că SUA a întrebat în mod repetat diplomații chinezi dacă Xi ar solicita o convorbire telefonică cu Trump și „răspunsul a fost în mod constant nu”.

Expertul în relații internaționale Zhao Minghao de la Universitatea Fudan din Shanghai a spus că o astfel de abordare „nu funcționează deloc în ceea ce privește sistemul de elaborare a politicilor chineze”.

„Pentru partea chineză, de obicei există un acord și o muncă la nivel de lucru și apoi putem aranja summitul”, a spus el.

Lecții învățate și răspunsul Chinei

Bazându-se pe lecțiile din primul mandat al lui Trump, China a creat un manual de represalii care include tarife, precum și restricții pentru aproximativ 60 de companii americane și limitări ale exporturilor de pământuri rare.

Efortul a fost rezultatul săptămânilor de pregătiri ale oficialilor guvernamentali chinezi care au fost însărcinați să studieze politicile lui Trump și să sugereze contramăsuri care ar putea fi intensificate treptat.

Xi Jinping a optat pentru un răspuns puternic, lovind înapoi cu tarife generale chiar înainte ca tarifele anunțate de Trump să intre în vigoare.

Taxele au fost anunțate cu puțin timp înainte de deschiderea Wall Street pe 4 aprilie, o sărbătoare publică în China. Acțiunile americane au scăzut brusc.

Un oficial chinez informat despre deliberări a descris răspunsul neobișnuit de rapid ca fiind similar cu luarea deciziilor din era pandemiei COVID, care a fost efectuată fără aprobările obișnuite ale tuturor departamentelor relevante.

Unii lideri de opinie chinezi păreau să sugereze soluții pentru ieșirea din războiul comercial. 

Ren Yi, un blogger politic cu aproape 2 milioane de urmăritori pe platforma de microblogging Weibo, a sugerat mișcări țintite, precum suspendarea cooperării în domeniul fentanilului și restricții suplimentare asupra importurilor agricole și a filmelor.

Ministerul chinez de Finanțe a declarat vineri că, o dată cu tarifele pentru mărfurile americane ajunse acum la 125%, va înceta să se potrivească cu orice creșteri viitoare ale taxelor de către Washington, a cărei strategie tarifară a etichetat-o drept o „glumă”.

China a adoptat o poziție fermă în fața tarifelor impuse de administrația Trump. Beijingul încearcă să atragă sprijin internațional și să-și consolideze poziția internă, în timp ce relațiile cu SUA rămân tensionate.

Comentează
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.