„China susţine toate eforturile care ajută autorităţile din Kazahstan să pună capăt haosului cât mai repede posibil”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, Wang Wenbin.
Oficialul a precizat și că Beijingul se opune forțelor externe care incită la violențe prin tulburări sociale.
Totodată, China și-a exprimat solidaritatea față de guvernele din Kazahstan şi Rusia, după ce joi catalogase evenimentele din țara din Asia centrală drept o ”problemă internă”.
Protestele în masă din Kazahstan au început pe 2 ianuarie pe fondul creșterii prețului gazului lichefiat, au escaladat rapid în ciocniri cu poliția și s-au transformat într-o revoltă împotriva regimului politic.
Președintele Kazahstanului Kassym-Jomart Tokayev a cerut miercuri intervenția Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianță formată din Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan și Tadjikistan, solicitarea fiind aprobată rapid. Astfel, mai multe trupe de parașutiști ruși au ajuns, joi, în Kazahstan, într-o misiune de „menținere a păcii”.
Kassym-Jomart Tokayev a declarat, vineri, că a autorizat forțele de securitate să „tragă fără avertisment” în protestatari.
Un bilanț anunțat de Ministerul de Interne arată că 26 de protestatari au fost uciși și 3.000 au fost reținuți, însă bilanțul ar putea să fie mult mai ridicat.
Foto: EPA
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!