Organizația internațională pentru drepturile omului Amnesty International a publicat, miercuri, raportul său anual pentru 2015, privind execuțiile și condamnările la moarte în întreaga lume, iar China se pare că este principalul „călău”.
Numărul total al execuțiilor din raportul dat de Amnesty International nu include China, pentru că oficialii de la Beijing refuză să dea publicității aceste date, însă se presupune că aceasta ar fi țara unde au loc cele mai multe execuții, fiind vorba despre mii de cetățeni uciși în urma sentințelor judecătorești la moarte, date în fiecare an.
“Informaţiile disponibile indică faptul că mii de oameni sunt condamnaţi la moarte şi executaţi în China, în fiecare an”, susţine raportul. Un grup de cercetare a estimat că doar în 2014, în China, au avut loc cel puțin 2.400 de execuții, ceea ce înseamnă o execuție la fiecare 562.500 de persoane, potrivit CNN. “Este încă totul foarte neclar. Această lipsă de transparenţă este confuză, mai ales având în vedere cele mai comune justificări date pentru pedeapsa cu moartea. Unul dintre paradoxurile pedepsei cu moartea din China este că dacă aceasta reprezintă un mod de intimidare, atunci toate execuţiile ar trebui să fie publice. Dar dimpotrivă, presa de stat ascunde execuţiile, reducându-le efectiv”, a declarat William Nee, cercetător la Amnesty China.
Pedeapsa cu moartea este tratată ca fiind „secret de stat” și de către Belarus și Vietnam. Execuțiile cunoscute sunt mai multe cu 54% față de anul precedent, când s-au înregistrat 1.061 de cazuri. Circa 89% dintre aceste execuții au loc în Iran, Pakistan și Arabia Saudită.
Recomandări
Realitatea Plus rupe audiențele cu tandemul Georgescu – Alexandrescu: a depășit Antena 3 CNN în decembrie și a spart un monopol vechi