Prima fază va fi finalizată în jurul anului 2035, lângă polul sudic lunar, iar un model extins va fi construit până în 2050, conform lui Wu Yanhua, designerul-șef al proiectului chinez de explorare a spațiului profund, care a vorbit cu presa la eveniment.

,Modelul extins va fi o „rețea de stații lunare cuprinzătoare care utilizează stația orbitală lunară ca hub central și stația de la polul sudic ca bază principală, și va include noduri de explorare pe ecuatorul lunar și pe partea îndepărtată a lunii” , a raportat agenția de presă de stat Xinhua, citându-l pe Wu.

Detaliile suplimentare includ că ILRS va fi alimentată de generatoare solare, radioizotopice și nucleare. Infrastructura suplimentară va cuprinde rețele de comunicații lună-Pământ și de mare viteză pe suprafața lunară, vehicule lunare precum un hopper, un vehicul fără pilot de lungă distanță și rovere presurizate și nepresurizate pentru echipaj.


https://twitter.com/visegrad24/status/1848323433039339660?ref_src=twsrc%5Etfw 

Foaia de parcurs inițială pentru Stația Internațională de Cercetare Lunară (ILRS), condusă împreună de China și Rusia, a fost prezentată în iunie 2021. Cele două țări și-au propus să construiască o bază lunară robotică de bază prin cinci lansări de rachete super grele între 2030 și 2035

China a preluat acum conducerea proiectului și a dezvăluit planuri mai avansate, în două faze, pentru ILRS la a doua Conferință Internațională de Explorare a Spațiului Profund, desfășurată în provincia chineză Anhui pe 5 septembrie.

China a atras parteneri pentru proiectul ILRS. În cadrul conferinței, Senegal a devenit a 13-a țară care s-a alăturat proiectului. Wu a declarat că modelul extins ILRS va ajuta la punerea bazelor pentru viitoarele aterizări cu echipaj pe Marte. În același timp, NASA conduce programul Artemis, un proiect paralel pentru a readuce oameni pe Lună. Atât China, cât și NASA intenționează să trimită astronauți pe Lună până la sfârșitul deceniului.

La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!

Urmărește-ne pe Google News