Circa 200 de ”picioare” robotice, montate sub clădire
În cazul de față, sub clădirea de 5 etaje au fost montate aproape 200 de suporturi mobile, care acționează ca niște picioare robotizate. Ele sunt împărțite în două grupuri care imită pasul uman. Senzorii atașați ajută la controlul modului în care clădirea avansează. Potrivit administrației districtului Hunagpu, școala primară Lagena a fost construită în 1935 de către consiliul municipal al fostei concesiuni franceze din Shanghai. A fost mutată pentru a face loc unui nou complex comercial și de birouri, care va fi finalizat până în 2023.
Muncitorii au săpat în jurul clădirii pentru a instala cele 198 de suporturi mobile în spațiile de dedesubt. După ce pilonii clădirii au fost tăiați, ”picioarele” robotizate au fost extinse în sus, ridicând clădirea înainte de a merge mai departe. Pe parcursul a 18 zile, clădirea a fost rotită cu 21 de grade și s-a mutat la 62 de metri de vechea locație. Relocarea a fost finalizată pe 15 octombrie, clădirea școlii urmând să devină un centru pentru protecția patrimoniului și educație culturală.
Mii de clădiri istorice, demolate pentru a face loc zgârie-norilor
În ultimele decenii, clădirile istorice din China au fost puse la pământ pentru a face loc zgârie-norilor. Îngrijorarea a crescut cu privire la pierderea patrimoniului cultural prin demolările din toată țara.
În capitala Beijing, de exemplu, mai mult de 1.000 de acri din aleile sale istorice și casele tradiționale din curte au fost distruse între 1990 și 2010, potrivit ziarului de stat China Daily.
La începutul anilor 2000, orașe precum Nanjing și Beijing au elaborat planuri pe termen lung pentru a păstra ceea ce a rămas din siturile lor istorice, cu protecții introduse pentru a proteja clădirile și a restricționa dezvoltatorii.
Mai multe clădiri istorice din Shanghai au fost mutate
Aceste eforturi de conservare a patrimoniului arhitectural au luat diferite forme. La Beijing, un templu aproape ruinat a fost transformat într-un restaurant și galerie, în timp ce la Nanjing, un cinematograf din anii 1930 a fost restaurat pentru a semăna cu forma sa originală, cu unele adăugiri care îl echipează pentru uz modern.
Shanghai a fost, fără îndoială, cel mai progresist oraș din China în ceea ce privește conservarea patrimoniului. Supraviețuirea unui număr de clădiri din anii 1930 în faimosul cartier Bund și a caselor „shikumen” (sau „poartă de piatră”) din secolul al XIX-lea din cartierul renovat Xintiandi au oferit exemple despre cum să dai o viață nouă clădirilor vechi, în ciuda unor critici cu privire la modul în care reamenajările au fost efectuate.
Orașul Shanghai are, de asemenea, un istoric al relocării clădirilor vechi. În 2003, Sala de concerte din Shanghai, construită în 1930, a fost mutată peste 66 de metri (217 picioare) pentru a face loc unei autostrăzi înălțate. Clădirea Zhengguanghe – un depozit cu șase etaje, tot din anii 1930 – a fost apoi mutat la 38 de metri ca parte a unei reamenajări locale în 2013.
Mai recent, în 2018, orașul a mutat o clădire veche de 90 de ani în districtul Hongkou, în ceea ce era considerat atunci cel mai complex proiect de relocare din Shanghai până în prezent, potrivit agenției de știri Xinhua.
De ce nu au putut muta clădirea pe șine
Există câteva modalități de a muta o clădire: poate aluneca pe un set de șine sau poate fi trasă de vehicule, de exemplu. Dar școala primară Lagena, care cântărește 7.600 de tone, a reprezentat o nouă provocare – este în formă de T, în timp ce structurile mutate anterior erau pătrate sau dreptunghiulare, potrivit Xinhua.
Forma neregulată a însemnat că metodele tradiționale de tragere sau alunecare ar fi putut să nu funcționeze, deoarece era posibil să nu reziste forțelor laterale care acționau asupra ei.
Clădirea trebuia, de asemenea, să fie rotită și să urmeze un traseu curbat până la relocare, în loc să se deplaseze doar în linie dreaptă – o altă provocare care a necesitat o nouă metodă.