”Estimăm că, în medie, fiecare persoană confirmată a infectat 2,6 (intervalul de incertitudine: 1,5-3,5) persoane până la 18 ianuarie 2020, conform unei analize care combină estimările noastre anterioare privind mărimea focarului din Wuhan cu traseul epidemiei”, se arată într-un raport realizat de Imperial College London.
Cercetătorii estimează că pentru a putea controla virusul, răspândirea trebuie redusă cu 60%, ceea ce implică măsuri de control care să blocheze focarul. Iar pentru a face acest lucru, experții în sănătate publică sunt preocupați de cât de repede se poate răspândi o boală și de rata mortalității.
Nu există un tratament specific pentru acest tip de virus și medicii spun că pot trata doar simptomele. Ceea ce este însă clar e că virusul se transmite de la om la om și că sunt și persoane care se infectează, dar nu au simptome sau au simptome ușoare.
În aceste condiții, autoritățile chineze au realizat ghidul pentru identificarea coronavirusului şi prezintă modalităţile de prevenire.
Simptomele coronavirusului:
– febră mare
– rinoree (nas care curge)
– tuse
– dispnee (greutate în respiraţie)
– dureri de cap
– dureri de gât
– o stare generală de rău
În ghid se arată că simptomele pot apărea între 2 şi 14 zile de la expunere. La bebeluşi, vârstnici şi persoanele cu un sistem imunitar scăzut, coronavirusurile pot duce la afecţiuni respiratorii, precum pneumonia sau bronşita, iar în cazuri mai grave, pot duce la disfuncţii sau chiar cedări ale organelor.
Cum se transmite coronavirusul
Coronavirusurile prezente la animale pot infecta oamenii, pentru ca apoi să se răspândească la alte persoane (cum e cazul MERS sau SARS). Specialişitii au crezut iniţial că infectarea oamenilor cu noul virus din China ar fi fost cauzată de animale. Mulţi pacienţi au declarat, însă, că nu au fost expuşi la animale sau pieţe în care se vindeau produse de origine animală, astfel încât ipoteza a fost infirmată.
Modalităţi de prevenire
Ce a recomandat Serviciului de Ambulanţă România, pe Facebook:
– Curăţă mâinile cu apă şi săpun sau cu o soluţie pe bază de alcool.
– Acoperă-ţi nasul şi gura cu un şerveţel sau cu pliul cotului când tuşeşti şi strănuţi.
– Evită contactul direct cu persoanele care au simptome de răceală sau gripă.
– Găteşte bine carnea şi ouăle.
– Evită contactul neprotejat cu animalele vii (sălbatice şi domestice)
Tratamentul pentru coronavirus
Nu există până acum un tratament specific recomandat pentru infecţia noul coronavirus 2019-nCoV, potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.
Persoanele infectate ar trebui să primească asistenţă medicală pentru tratarea simptomelor. Pentru cazurile mai grave, tratamentul ar trebui să asigure funcţionarea organelor vitale. Oamenii care cred că ar fi putut fi expuşi la noul virus din China trebuie să apeleze imediat la medic.