Perioada de sărbători în China începe pe 21 ianuarie și ar fi trebuit să fie o revenire la festivități și călătorii, după ce majoritatea restricțiilor au fost ridicate în decembrie. În schimb, coincide cu un nou val de infecții, unul uriaș.
Profesorul Guo Jianwen, membru al echipei de prevenire a pandemiilor din cadrul Consiliului de Stat, i-a îndemnat pe oameni „să nu meargă acasă pentru a-i vizita” pe membrii mai bătrâni ai familiilor lor, dacă aceștia nu au fost încă infectați.
„Aveți tot felul de modalități de a le arăta că vă pasă de ei, nu trebuie neapărat să le aduceți virusul acasă”, a spus Guo joi.
Autoritățile sanitare au anunțat săptămâna aceasta că vârful infecțiilor a trecut în mai multe provincii și orașe mari, inclusiv în Beijing și Shanghai. Dar există îngrijorări serioase pentru zonele regionale, unde resursele medicale sunt mai limitate, iar persoanele în vârstă sunt mai degrabă nevaccinate.
Pe lângă îndemnul adresat oamenilor de a nu călători, autoritățile regionale au primit ordin să asigure aprovizionarea cu medicamente și materiale sanitare pentru cel puțin două săptămâni. Potrivit publicației The Global Times, comunitățile locale au fost sfătuite să organizeze echipe sătești de șoferi pentru a-i transporta pe pacienți „atunci când ambulanțele de la instituțiile medicale nu pot ajunge la timp”.
„Situația din China rurală este foarte neclară”, a declarat doctorul Chen Xi, profesor specializat în îmbătrânire și sănătate publică la Universitatea Yale. „Avem motive puternice să credem că situația din China rurală se va înrăutăți mult, pe măsură ce se apropie festivalul de primăvară”, a precizat universitarul.
The Guardian notează că are informații de la oameni din zonele rurale din China care au vorbit despre infecții în masă, decese și probleme privind asistența medicală, inclusiv în regiuni în care autoritățile spun că infecțiile încă nu au atins vârful.
„Un dezastru total”
Focarul din China a fost probabil agravat de ratele scăzute de vaccinare în rândul persoanelor în vârstă și de resursele sanitare mai limitate disponibile în afara marilor orașe, scrie The Guardian. Negocierile îndelungate ale guvernului cu companiile farmaceutice au îngreunat, de asemenea, obținerea de medicamente antivirale.
„A fost un dezastru total”, a declarat un medic din provincia Anhui pentru Agenția France Presse, după ce un val de infecții a lovit zona în decembrie. „Lucrurile stăteau mai bine când guvernul ne ținea pe toți în lockdown”, a precizat medicul.
Dr. James Wood, profesor de dinamică și intervenții în domeniul bolilor infecțioase la Universitatea New South Wales din Sydney, a declarat că virusul se răspândește rapid și că nu se așteaptă să treacă mai mult de două-patru săptămâni între vârful de infecții din marile orașe și cel din „cele mai îndepărtate zone”.
„China este o țară mare, dar este totuși foarte bine conectată și, odată ce un număr semnificativ de cazuri a apărut în marile centre, acest lucru alimentează rapid infecțiile în toate orașele și localitățile mai mici”, a explicat profesorul.
China a început să numere altfel morții de COVID
Experții din domeniul sănătății critică modul în care China a gestionat răspândirea virusului, după ce luna trecută a pus capăt brusc politicii sale de „zero-COVID”, și spun că țara asiatică nu pare să se fi pregătit pentru creșterea preconizată a numărului de cazuri. Spitalele și crematoriile din marile orașe au fost rapid copleșite, fiind raportate pe scară largă cazuri de lipsă de personal și de medicamente.
Oficial, mai puțin de 40 de persoane au murit din cauza COVID-19 în ultima lună, dar estimările și analizele externe sugerează că cifra reală este mult mai mare, existând predicții care anticipează chiar și la 1 milion de decese până la sfârșitul anului.
Discrepanța dintre afirmațiile guvernului și realitatea de pe teren a provocat frustrare și confuzie.
Guvernul chinez a încetat să mai publice majoritatea datelor privind infecțiile, de când a început creșterea bruscă a cazurilor, și ține o contorizare extrem de limitată a deceselor legate de COVID, luându-le în calcul doar dacă pacientul a murit de insuficiență respiratorie.
Săptămâna trecută, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a criticat noua definiție a decesului provocat de COVID pe care autoritățile de la Beijing au adoptat-o, considerând că aceasta pare restrânsă și că subestimează adevăratul impact al epidemiei. Dar autoritățile chineze au răspuns că nu este necesar să ia în calcul fiecare deces care ar putea avea legătură cu infectarea cu virusul SARS-CoV-2.
„Sarcina principală în timpul pandemiei ar trebui să fie tratamentul”, a declarat miercuri un înalt oficial guvernamental din domeniul sănătății, Liang Wannian.
Narațiunea presei de stat
În ciuda criticilor globale și interne, mașina de propagandă a Beijingului promovează o poveste de succes în lupta împotriva virusului.
„Contrar speculațiilor unor publicații și politicieni occidentali care au catalogat recenta schimbare de politică drept «o întoarcere la 180 de grade», ultima optimizare a fost rezultatul evaluării științifice a Chinei cu privire la actuala pandemie și s-a bazat pe o planificare prudentă, precum și pe un răspuns în timp util la dorințele poporului”, a scris joi Xinhua, agenția oficială de presă din China.
Foto: Profimedia Images