„Gospodăriile să stocheze o anumită cantitate de produse de primă necesitate pentru a face faţă nevoilor zilnice şi situaţiilor de urgenţă”, este anunțul făcut luni seară de Ministerul chinez al Comerțului.
Directiva a provocat îngrijorări pe rețelele sociale din China, utilizatorii gândindu-se că tensiunile cu Taiwanul au luat amploare. Publicația Economic Daily, un ziar susținut de Partidul Comunist chinez, le-a transmis oamenilor că nu este cazul să aibă o „imaginație hiperactivă”, adăugând că directiva a fost dată pentru ca cetățenii să nu fie luați pe nepregătite dacă în zona lor va fi instituit un lockdown.
Autoritățile locale au fost sfătuite să asigure aprovizionarea cu alimente și stabilitatea prețurilor și să avertizeze din timp în legătură cu orice problemă de aprovizionare.
Problemele care au dus la creșterea prețurilor
Vremea extremă de la începutul lunii octombrie a distrus culturile din Shandong – cea mai mare regiune agricolă din țară. În același timp, noile focare de coronavirus care se întind din nord-vestul până în nord-estul țării amenință să perturbe lanțul de aprovizionare cu alimente.
Săptămâna trecută, prețurile la castraveți, spanac și broccoli s-au dublat față de începutul lunii octombrie, spanacul ajungând să fie mai scump decât unele bucăți de carne de porc, potrivit unui indice al prețurilor legumelor din Shouguang, un centru comercial cheie din Shandong.
Regimul de la Beijing se teme de un nou val al pandemiei în contextul în care urmează să găzduiască, în 2022, Jocurile Olimpice de iarnă. Depistarea unor focare de infectare a dus la plasarea în carantină a cel puțin șase milioane de locuitori ai țării, în special din orașul Lanzhou, aflat la 1.700 de km vest de Beijing.
În prezent, numărul infectărilor este ținut sub control, marți fiind anunțate 71 de noi cazuri pentru ultimele 24 de ore, după ce luni bilanțul se apropiase de 100 de infectări.
Foto: EPA