Astronauții chinezi de pe Tiangong – prima stație spațială chineză, lansată în 2021 – vor efectua un experiment privind reproducerea maimuțelor.

Zhang Lu, cercetător la Academia Chineză de Științe din Beijing, care dezvoltă echipamente pentru studii științifice pe stația spațială Tiangong, a declarat că experimentul va fi efectuat în cel mai mare modul al stației spațiale, numit Wentian, care este utilizat mai ales pentru experimente în legătură cu științele vieții.

Chinezi vor face experimente cu macaci

Macaci | Foto: Profimedia

Cele două cabinete de testare biologică ale modulului au în prezent spațiu suficient doar pentru alge, pești sau melci, dar sunt extensibile și reconfigurabile. După ce au studiat creaturi mai mici, „vor fi efectuate studii care implică șoareci și macaci, pentru a vedea cum cresc sau chiar cum se reproduc în spațiu”, a spus Zhang.

Aceste experimente ne vor ajuta să înțelegem mai bine adaptarea unui organism la microgravitație și la alte medii spațiale.

Zhang Lu, cercetător chinez:

Profesorul Kehkooi Kee, de la școala de medicină din Universitatea Tsinghua, care a condus un experiment pe orbită cu celule stem, a spus că provocările experimentelor în științele vieții în spațiu au crescut exponențial odată cu dimensiunea animalelor utilizate. „Astronauții vor trebui să le hrănească și să se ocupe de deșeurile rezultate”, a explicat Kee.

Însă, pe măsură ce tot mai multe națiuni vor să ocupe un loc pe orbita Lunii sau a planetei Marte, „astfel de experimente vor fi necesare”, consideră profesorul. Și rămâne o dilemă veche de decenii dacă oamenii s-ar putea reproduce în spațiu. 

Astronauții NASA nu s-au angajat în activități sexuale

În 1992, naveta spațială Endeavour a Statelor Unite a dus un cuplu căsătorit, Jan Davis și Mark Lee, pe Stația Spațială Internațională. Dar, conform NASA, niciun astronaut nu s-a angajat în activități sexuale în spațiu.

Adam Watkins, profesor asociat de fiziologia reproducerii și dezvoltării la Universitatea din Nottingham din Anglia, a spus că astfel de activități sunt mai dificile decât și-au imaginat majoritatea oamenilor.

„În primul rând, e dificil și să rămâi în contact apropiat unul cu celălalt, la gravitație zero. În al doilea rând, din cauză că astronauții au o tensiune arterială mai scăzută în spațiu, menținerea erecției și a excitării sunt mai problematice decât aici pe Pământ”, a declarat Watkins într-o scrisoare către Physiology News Magazine în 2020. „Și, dacă asta nu e suficient, atunci lipsa totală de intimitate pe navetele și navele spațiale înseamnă că nu există încăperi în care doi astronauți să se poată retrage pentru a petrece un timp împreună.”

Încercările sovieticilor – cu șoareci

În timpul Războiului Rece, oameni de știință din fosta URSS au reușit să ajute câțiva șoareci să depășească provocările fizice și să se angajeze în activități sexuale, într-un zbor de 18 zile. În cazul unora dintre șoareci, au existat semne de sarcină, dar niciunul nu a născut pui odată întorși pe Pământ.

Cercetătorii au considerat că expunerea, pe termen lung, la raze cosmice, care sunt de sute de ori mai puternice pe orbită decât pe Pământ, ar putea afecta atât calitatea spermei, cât și a ovulelor. 

O serie de experimente la sol au sugerat, de asemenea, că absența gravitației ar putea dăuna testiculelor și altor organe reproductive, ceea ce duce la un declin semnificativ al nivelurilor de hormoni sexuali în animalele testate. 

Fericirea maimuțelor în spațiu, o dilemă

Au fost însă și studii cu rezultate pozitive. Informațiile primite din monitorizarea pe termen lung a sănătății astronauților de pe Stația Spațială Internațională arată că nivelurile de testosteron au scăzut în apropierea unei misiuni de lansare sau de întoarcere. Însă au rămas normale în cea mai mare parte a timpului în care oamenii se aflau pe orbită.

În plus, un experiment NASA pe Stația Spațială Internațională a descoperit că schimbările gravitaționale și radiațiile au avut un impact redus asupra spermei umane.

În ce privește experimentul chinezilor, rămâne o necunoscută dacă maimuțele vor dori să coopereze, spune un om de știință din Shanghai, care le-a mai folosit în experimente. Maimuțele de laborator au fost crescute în cuști, iar un astfel de stil de viață s-ar putea să genereze răspunsuri negative, precum activitate redusă, smulgerea părului sau refuzul de a mânca. În plus, animalele s-ar putea să fie foarte speriate de călătoria până pe stația spațială.

„La sol, e posibil să calmezi o maimuță care se panichează cu jucării, muzică sau pur și simplu lăsând-o să socializeze cu alte maimuțe. Va fi o provocare pentru astronauți să aibă grijă de maimuțe și să le țină fericite și confortabile”, mai spune omul de știință.

Pe stația spațială chinezească pot locui până la șase astronauți, în camere private. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News