Chinezul care creste capre in comuna Lacusteni, din judetul Valcea, despre care Libertatea v-a relatat in premiera anul trecut, are de ce sa se mandreasca. Cornutele i-au fatat recent o puzderie de iezi si l-au facut cel mai fericit om de pe fata pamantului. Povestea lui Li Bing Zhi, de 53 de ani, este senzationala, asiaticul renuntand la profesia de doctor in China pentru cea de cioban pe plaiurile noastre  mioritice.

Nu exista satean din judetul Valcea sa nu fi auzit de chinezul care creste capre in comuna Lacusteni. Oamenii se minuneaza cum un strain care nu a vazut in viata lui cum se creste o cornuta  a reusit sa se adapteze asa de bine traiului de baci. Pe Li Bing Zhi l-am gasit vesel nevoie – mare si cu chef de vorba. Caprele ii fatasera si sarbatorea evenimentul pur romaneste.

“Place mult la Romania la voi. Azi, sarbatoare mare (n.r. Sfintii 40 Mucenici din Sevastia), beut 44 de pahare pentru caprele mele frumoase”, ne marturiseste chinezul intr-o romana stricata.

Zambetul nu-i dispare o secunda de pe buze cand ne povesteste greutatile prin care a trecut de-a lungul timpului.

De profesie doctor, a renuntat la meserie pentru ca salariul sau era atat de mic, incat nu isi putea intretine familia. “Eu nascut in China, fost doctor in Beijing. Saracie mare, asa ca am plecat la Romania. Sotia si fiul meu ramas in China. Merg in vizita la ei in fiecare an”. Li Bing Zhi a venit in Romania in 1993. A incercat o multime de afaceri, de la vandut catifea prin manastiri pana la cultivarea de fructe si legume. Toate au dat gres. Chinezul nu s-a lasat pagubas si in anul 2003, prin intermediul unor parteneri de afaceri, s-a mutat la Lacusteni si s-a apucat de “caprarit”. “Eu mers prin targ si cumparat capre multe, si de la vecini cumparat. Acum Li are 110 capre si 50 de iezi. Iubeste la mine mult caprele si eu la ele”, ne-a spus Li.

Lumea il invidiaza pentru ca se descurca

Lui Li ii place atat de mult Romania incat toate cornutele sale au nume autohtone: Maria, Tanta, Leana, Costica, Ionica sunt doar cateva apelative pentru animalele sale. Chinezul ne povesteste cu parere de rau ca acum nu mai poate sa duca el turma la pascut pe dealurile din judetul Valcea. Multe capre au fatat si trebuie sa stea acasa sa aiba grija de iezi. Asa ca a angajat un cioban sa le pasca in locul sau pentru urmatoarele saptamani. Nu i-a fost usor sa invete tainele oieritului, dar sustine ca este un adevarat profesionist al transhumantei. Numai ca dusmanii ii cam strica afacerile. “Li nu mai vinde mieii la Craiova de Paste. Acolo multa lume rea, nu lasa pe Li sa faca afaceri, invidiosi ca Li e chinez si se descurca”, sustine cu amaraciune asiaticul.

In ciuda micilor sicane, Li Bing Zhi se intelege bine cu vecinii sai. Are clienti permanenti pentru laptele, carnea si branza produsa de el. Mai mult, barbatul are contracte cu marile supermarket-uri din Bucuresti pentru alimentele fabricate din caprele sale.

“Eu multumit. Fericit aici la Romania cu caprele. Nu mai vreau la China niciodata. Li nu-i pare rau ca nu mai e doctor la Beijing, mai bine caprar”.

 

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News