Medicul legist atrage atenția că, din cauza chininei, apa tonică poate da un rezultat fals pozitiv la DrugTest, pentru amfetamine, în cazul conducătorilor auto care sunt opriți în trafic.

Medic legist: Chinina din apa tonică poate da un rezultat fals pozitiv la amfetamină

„Orice apă tonică are în compoziția sa și chinină, nu contează producătorul, nu produsul în sine are o problemă. (…) Însă, la un eventual drugtest, chinina, care este în apa tonică, poate da un rezultat fals pozitiv la amfetamină. Așadar, există riscul ca după ce consumi o astfel de băutură să ieși pozitiv la un test în trafic”, avertizează medicul Cristian Paparău, într-un clip video, postat pe Facebook.

Testul de sânge ar trebui să iasă negativ, însă un banal suc îi poate lăsa pe șoferi fără permis timp de 72 de ore.

„Testul de sânge și de urină în mod normal ar trebui să iasă negative. Însă există riscul să rămâi fără permis timp de 72 de ore după ce consumi o astfel de apă tonică. Intervalul în care s-ar pozitiva un eventual drugtest să-l considerăm undeva de ordinul orelor”, explică medicul legist.

Medicamentele care dau rezultate fals pozitive la DrugTest

În același timp, există și pastile care pot da rezultate fals pozitive la DrugTest, avertizează medicii.

Este vorba despre unele medicamente pentru răceală și gripă care conţin codeină și pseudoefedrină. Ele pot influența capacitatea de a conduce şi pot crea probleme la controalele în trafic.

În acest context, IML avertizează şoferii că testele sunt foarte sensibile şi pot detecta substanțele vizate până la 48 de ore după consumul unei singure pastile.

Aproape jumătate din rezultatele DrugTest s-au dovedit a fi fals pozitive, mai ales după ce şoferii au luat tratamente despre care nu știau că pot influenţa rezultatele.

Ministerul Sănătății, sfat pentru șoferii care iau pastile

Ministerul Sănătății recomandă șoferilor să citească cu mare atenție prospectul tuturor medicamentelor pe care le iau.

„Vă informăm că în ambalajul tuturor medicamentelor se află un prospect, document care cuprinde informații pentru pacienți cu privire la posibilele efecte asupra capacității de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Ministerul Sănătății vă recomandă ca înainte de administrarea unui medicament să vă informați citind prospectul acestuia, iar în cazul în care aveți nelămuriri să luați legătura cu medicul sau cu farmacistul dumneavoastră”, se arată pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Urmărește-ne pe Google News